Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Після Катині Росія має засудити злочин Голодомору — історик В’ятрович

«Публічне засудження російською владою злочину сталінського тоталітарного режиму в Катині — це позитивний сигнал. Треба віддати належне польським історикам, політикам, взагалі польській громадськості, яка дуже послідовно відстоювала концепцію Катинської трагедії, вимагала її розслідування і визнання. Про це у коментарі газеті «День» заявив історик Володимир В’ятрович, – повідомила прес-служба Центру досліджень визвольного руху.

 

«Для мене, як для українця, історика, найбільш знаковим буде визнання Росією Голодомору, – каже він. – Зараз важко спрогнозувати — це тактичний хід, чи Росія й надалі буде визнавати злочини тоталітарного режиму. Чи готове російське керівництво до відвертої розмови і засудження інших злочинів сталінського режиму, зокрема і найбільшого — Голодомору 1932—1933 рр.? Це — один з центральних пунктів. Чому Польщі вдалося домогтися поступок з боку Росії, а нам ще ні?».

 

За словами історика, Польща з 1990 року організувала інформаційний і політичний тиск, практично в усіх російсько-польських переговорах це питання піднімалося. В самій Польщі теж була організована інформаційна компанія. Питання ж Голодомору на інформаційному і політичному рівні постало в Україні лише кілька років тому.

 

Досвід Польщі має стати показовим, як треба відстоювати відновлення історичної пам’яті, як можна досягати успіху зі своїми сусідами, як домогтися серйозних поступок у питаннях минулого, тим паче, коли це стосується засудження злочинів тоталітарного режиму. В цьому повинні бути зацікавлені як українці, так і росіяни, переконаний В’ятрович.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ