Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Після впровадження правового пакету acquis communautaire в українську економіку шанси України потрапити в ЄС значно збільшаться - стверджує Андреас Кнауль

Сьогодні у рамках VI Міжнародного економічного форуму відбувся міжнародний юридичний „круглий стіл” „Обмін досвідом щодо приведення національного законодавства до норм європейського права”. Головував на „круглому столі” перший віце-президент ЛТПП Юрій Пукальський.
На „круглому столі” було заслухано 9 доповідей, пов’язаних однією темою, зокрема завідувач кафедри цивільного права і процесу ЛНУ ім. Івана Франка професор Володимир Коссак зачитав доповідь щодо правового регулювання іноземних інвестицій в Україні. Заступник декана факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. І. Франка професор Михайло Микієвич у своїй доповіді «Сучасні принципи та механізми гармонізації національного законодавства з європейським правом» зазначив, що для того, щоб відбулася така гармонізація спочатку необхідно здійснити переклад актів європейського права на українську  мову,  впровадити ці акти в українське  законодавство шляхом директив ЄС або прямих змін в законодавстві України. Окрім того, важливим є формування термінології і підготовки українських  спеціалістів з європейського права. «В Україні є ціла низка законів і підзаконних нормативних актів, які максимально відповідають європейським», - зазначив він.
Досвідом гармонізації  національного банківського права з правом ЄС поділився доктор Йогансенн Енгель, представник Федерального агенства фінансових послуг і банківського нагляду міста Франкфурт на Майні. Він, зокрема, розповів, що банківське законодавство Німеччини теж коригувалось директивами ЄС. Зокрема щодо наглядових рад, які спостерігають за  роботою брокерів та інших установ, які проводять операції на ринку цінних паперів. До німецького законодавства вносились значні зміни, проте мова в банківській сфері тепер єдина, як у Великобританії, Німеччині, так і в інших європейських країнах.
З українським досвідом приведення фінансового права до європейських норм учасників «круголого столу» ознайомив заступник Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Микола Бурмака. Він розповів, що загальна структура адаптації законодавства про цінні папери має 16 пунктів і поступово вводиться в Україні.  На сьогодні жоден закон в Україні не приймається  без відповідності з законодавством ЄС. Зокрема у травні цього року вступив в дію ЗУ «Про цінні папери і фондову біржу» завдяки якому зараз є можливість випускати облігації в іноземних валютах, що значно зменшило інвестиційні ризики. Проте є ряд європейських директив, які слабо розвинені в Україні. Вже на 2007 рік у плані адаптації передбачено запровадження в Україні компенсаційних схем  при порушенні прав інвесторів.
Про директиву Європейської Комісії щодо виробів будівництва і її впровадження у Республіці Польща розповіла Державний секретар міністерства будівництва РП Елжбета Янішевська-Куропатва.
Адвокат Доктор Ульріх Буш, який доповідав про Європейську Конвенцію Прав Людини у судовій практиці Європейського Суду Прав Людини,  зазначив, що в законодавстві України є  значні прогалини про що свідчить велика кількість звернень від громадян України.
Про значні переваги  адаптації  європейського acquis communautaire для української економіки розповів професор Андреас Кнауль. Зокрема він зазначив, що впровадження цього пакету документів дасть змогу Україні ввійти до Європейського Союзу без  «механічного входження», але з розширеними правами. Також будуть захищені іноземні інвестиції в Україні і експортні права України  в Європі. «Єдине законодавство це правова і фінансова стабільність для інвесторів. Також це дасть змогу укласти спрощену угоду щодо віз і зон вільної торгівлі, що означає свободу пересування,»- стверджує Андреас Кнауль.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ