Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Податок на нерухоме майно: хто є платниками, а хто звільнений, які його ставки

В управлінні оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Львівській області інформують !!!

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є  власники квартир понад 60 кв. метрів та приватних будинків площею понад 120 кв. метрів. Фізичні особи повинні сплатити податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення. 

Звільнені від податку на нерухомість власники житла чи будинків меншої зазначеної площі, а також  ті громадяни, житло яких було зруйноване або виявилося непридатним для проживання внаслідок воєнних дій чи перебуває зараз на території активних воєнних дій чи тимчасово окупованої території.

Від сплати податку на території Львівської громади повністю звільнені об’єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності учасників бойових дій проти російської федерації, а також на 50 відс. об’єкти житлової нерухомості, право власності на який набуто членом сім’ї – спадкоємцем загиблого захисника України. 

Податок цього року сплачується за 2023 рік. Сума податку прив'язується до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року, за який нараховується податок. І вона становить 1 відс. розміру мінімальної  заробітної плати, за квадратний метр. 

Станом на 1 січня 2024 року мінімальна заробітна плата становила 6700 грн. Значить, максимальна ставка за кожен квадратний метр понад норму не може перевищувати 67 грн. 00 копійок. Саме таку ставку для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості прийнято Львівською міською радою для  м. Львова, с. Брюховичі, с. Малехів, с. Дубляни.

У разі затримки сплати податку на нерухомість до 30 календарних днів штраф становитиме 5 відс. від суми боргу, а понад 30 календарних днів – 10 відс. від суми податку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ