Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Поліція Львівщини попереджає про відповідальність за неправдиві виклики спецслужб

За вказане правопорушення в Україні передбачена адміністративна відповідальність - накладення штрафу від п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 3400 гривень).

Як повідомили в пресслужбі Поліції Львівщини, переважно неправдиві виклики стосуються фактів домашнього насильства – громадяни телефонують на оперативну лінію 102, повідомляють про те, що їх родич вчиняє конфлікт, або навіть бійку, а коли на місце події приїжджають правоохоронці, заявляють, що конфлікт вичерпано, відмовляються писати заяву щодо кривдника, або взагалі повідомляють, що нічого такого не було.

Інколи надходять скарги на порушення публічного порядку, режиму тиші, правил перебування у громадських місцях (розпивання алкогольних напоїв, нецензурна лайка і таке інше) тощо. Коли на місце прибувають поліцейські, заявники відмовляються від своїх слів.

Бувають навіть випадки, коли громадяни повідомляють про крадіжки, грабежі та навіть вбивства, які в подальшому не підтверджуються. 

Досить часто «заявники» у цей час перебувають у стані алкогольного сп’яніння, що, звичайно, не звільняє їх від відповідальності за вчинене правопорушення.

Так, у статті 183 (Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб) Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено: завідомо неправдивий виклик пожежно-рятувального підрозділу (частини), поліції, бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або інших аварійно-рятувальних формувань - тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 3400 гривень).

Поліцейські та працівники спеціальних служб витрачають час, виїжджаючи на неправдивий виклик, хоча в цей момент хтось дійсно може конче потребувати їх допомоги. 

Правоохоронці закликають громадян - перш ніж повідомляти на оперативну лінію про такі випадки,  переконайтеся у їх достовірності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ