Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Поляки хизуються, що "могли збити російську ракету"

У Польщі розповіли про деталі та наслідки порушення російською ракетою простору країни-члена НАТО.

Польща, яка є країною-членом НАТО, активувала свою систему оборону після повідомлення про масований ракетний удар по Львівщині. В повітря відняли дві пари винищувачів F-16 – два польські і два американські винищувачі. Про це повідомило Радіо Свобода.

«Ракети, які мають на борту пілоти, могли б збити цей обʼєкт, якби він залетів глибше і загрожував нашій безпеці, але після 39 секунд він покинув нашу територію», – сказав на ранковому брифінгу радник міністра оборони Мечислав Бєнєк.

Російська ракета, яка летіла на висоті 400 метрів зі швидкістю 800 кілометрів на годину, залетіла на 2 кілометри вглиб території Польщі.

За словами міністра оборони Польщі, американські і британські союзники після сьогоднішнього інциденту вирішили залишити на території Польщі до кінця року, а не не до кінця березня, системи протиповітряної і протиракетної оборони «Sky Sаbre».

Польський міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш наголосив, що не можна розраховувати на дотримання міжнародного права Росією, саме тому важливо надалі підтримувати Україну.

«Бачимо, як важливо підтримувати України мілітарно і гуманітарно. Це справа, яка стосується польської безпеки, це справа, яка стосується світової безпеки», – сказав він.

Варшава заявила, що о 4:23 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з крилатих ракет, запущених дальньою авіацією РФ. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд.

Це вже не перший подібний випадок з порушенням російською ракетою повітряного простору країни-члена НАТО.

У ніч на 24 березня російські війська атакували Україну 29 крилатими ракетами та 28 ударними БПЛА типу Shahed. За даними Повітряних сил ЗСУ, українські військові збили 18 ракет та 25 дронів у межах Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Київської, Волинської та Львівської областей. У зону відповідальності повітряного командування «Захід» вночі 24 березня залетіли 19 крилатих ракет та 7 ударних безпілотників – 8 ракет сили ППО збили, також знищили усі сім «шахедів».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ