Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Понад 50% пісень у загальнонаціональному радіоефірі звучать українською мовою

4 грудня Національна рада підбила підсумки виконання радіостанціями норм закону щодо обов’язкової частки україномовних пісень та частки ведення передач українською мовою за два роки їх дії.

Члени Національної ради Валентин Коваль і Сергій Костинський представили результати моніторингу ефірів 15 загальнонаціональних та 175 регіональних і місцевих FM-радіостанцій і озвучили динаміку зростання української мови в радіоефірі. У прес-конференції також взяли участь виконавчий продюсер «Радіо «Промінь» Максим Яковенко, лідер гурту «Антитіла» Тарас Тополя і співачка Alyosha.

Валентин Коваль сказав про те, що квоти виникли як наслідок певного ставлення до самих себе, свого народу, своєї історії і як відповідь на зовнішню ситуацію. «Ми почали ідентифікувати себе як українці і завдяки мові також», – наголосив він. Запроваджені законом квоти спричинилися до того, що радіостанції стали більше шукати виконавців українською, і підтримка зробила можливим зростання, а декого із виконавців навіть повернула до української мови.

Він навів показники дотримання норм щодо української мови і пісні на загальнонаціональних радіостанціях. У період із листопада 2017 до жовтня 2018-го року відповідно до вимог закону частка пісень українською мовою мала становити не менше ніж 30%, а обсяг ведення передач українською мовою – не менше ніж 55%.

Середня частка пісень українською мовою на загальнонаціональних радіостанціях у другий рік дії мовних квот становила 51%, що порівняно з першим роком (листопад 2016 – жовтень 2017 року) більше на 4 відсоткових пункти.

У 5-ти радіостанцій вона перевищила середнє значення:

«Країна ФМ» – 100%; «UA: Радіо Промінь» – 98%; «UA: Українське радіо» – 91%; «UA: Радіо Культура» – 73%; «Радіо НВ» – 56%.

Найбільше зростання україномовних пісень відбулося в ефірі 7-ми радіостанцій:

«Радіо НВ» – 13 відсоткових пунктів; «Наше радіо» – 9 в. п.; «UA: Українське радіо» – 8 в. п.; «Русское радио – Україна» та «Перець ФМ» – 6 в. п.; «Ретро» та «Люкс ФМ» – 5 в. п.

Квота на ведення передач українською мовою, за словами Валентина Коваля, перевиконувалася від початку її введення. «Тобто мовлення українською мовою не стало чимось важким для співробітників радіостанцій і головне – для менеджменту радіостанцій, що дуже приємно», – зауважив він.

Моніторинг Національної ради показав, що в середньому 86% передач на загальнонаціональних радіостанціях звучали українською мовою. Порівняно з минулим роком цей показник збільшився на 2 в. п. Таким чином, перевиконання квоти ведення передач українською мовою для радіостанцій загальнонаціонального покриття становить 31 в. п.

У 7-ми радіостанцій обсяг ведення передач українською мовою перевищив середній показник. Це:

«Країна ФМ» – 100% ; «UA: Радіо Промінь» – 100%;  «UA: Радіо Культура» – 99%; «UA: Українське радіо» – 98%; «Ретро» – 91%; «Радіо НВ» – 90%; «Kiss FM» – 88%.

Також у період із листопада 2017-го до жовтня 2018 року кілька радіостанцій значно збільшили власні обсяги ведення передач державною мовою порівняно з минулим роком:

«Наше радіо» – на 16 в. п.; «Ніt FM» – на 10 в. п.; «Перець ФМ» – на 8 в. п.; «Русское радио – Україна» – на 7 в. п. ; «Мелодія» – на 6 в. п.

Ці сухі цифри, підсумував Валентин Коваль, говорять про те, що обидва напрями квотування української мови як в пісенному матеріалі, так і в мові ведення передач максимально виконані й «для багатьох загальнонаціональних радіостанцій виявилися зовсім не складними».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ