Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Понад третина місцевих рад порушують законодавство щодо забезпечення прав журналістів

5 жовтня 2017 р. у Києві ГО “Інститут масової інформації” (ІМІ) презентував результати дослідження “Рада дружня до медіа: оцінка стану дотримання ЗУ “Про інформацію” у регламентах місцевих рад”, що реалізоване у рамках проекту ІМІ “Блогери України проти корупції” за підтримки Freedom House.

За результатами моніторингу ІМІ “Барометр свободи слова” за дев’ять місяців 2017 року зафіксовано 31 випадок порушення прав журналістів на доступ до інформації, для порівняння, за аналогічний період 2016 року було 22 таких випадки.

У рамках даного дослідження, експерти ІМІ проаналізували регламенти 47 обласних та міських рад на предмет забезпечення прав журналістів та дотримання вимог Закону України “Про інформацію”. Дослідження показало, що із 47 місцевих рад, понад третина (17 рад) порушують вимоги чинного законодавства щодо забезпечення прав журналістів.

З метою покращення ситуації, експерти ІМІ розробили рекомендації для усунення проблемних моментів із регламентів цих 17 рад. Ці рекомендації буде надіслано радам, а місцеві представники ІМІ проконтролюють втілення рекомендацій в життя.

“Ми переконані, що доступ до інформаціє є базовим компонентом свободи слова. Тому взялися за дослідження регламентів органів місцевого самоврядування, які повинні забезпечити можливість журналістам вільно та безперешкодно відвідувати їх, отримувати публічну інформацію, брати коментарі у посадових осіб”, – повідомила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

Директор Freedom House в Україні Метью Шааф заявив, що “журналісти, активісти і громадяни повинні мати можливість перевіряти, що ж роблять державні органи від їх імені – це дуже важливий інструмент захисту прав людини, участі в прийнятті рішень на місцевому рівні, та викритті корупції. Freedom House, як організація, яка займається просуванням демократії і прав людини у всьому світі, приділяє досить багато уваги вивченню того, що таке відкритість влади, яким чином влада ділиться інформацією зі своїми громадянами, і на скільки вона доступна для контролю. У багатьох країнах, у тому числі і в Україні, ми, в свою чергу, працюємо з місцевими журналістами, правозахисниками, іншими активістами, також і з органами влади над тим, щоб у журналістів і громадян була можливість здійснювати контроль за діями влади”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ