Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Примирення і перемога у львівських медіа

В ІМІ проаналізували, як ЗМІ різних регіонів писали про відзначення Дня примирення та Дня перемоги. Львів - лідер з кількості матеріалів.

9 травня у Львові - непростий день. Рідко коли відзначення Дня перемоги обходиться без протистоянь. На щастя, до стрілянини, як в 2011 році, справа не доходить, але не в останню чергу напруга і очікування сутичок відображається на увазі ЗМІ до цієї теми. Експерти Інституту масової інформації проаналізували, як тема дня перемоги була  відображена в регіональних онлайн-ЗМІ - наскільки багато було замовних чи “паркетних” матеріалів місцевих політиків чи діячів загальноукраїнського рівня? якими були авторські матеріали? чи намагалися місцеві видання проводити просвітницьку роботу чи “хайпували” на темі? Аналіз стрічок онлайн-ЗМІ (ЗІК, Захід.нет, Галінфо, Твоє місто, Вголос, Форпост, Львівський портал, Дивись.info, Збруч та Варта1) за 8-10 травня показав, що цікавість до теми є, як і деякі регіональні особливості.

Львівські ЗМІ опублікували 177 матеріалів. Переважна більшість - новинні матеріали про те, як відзначали день пам'яті та примирення та власне день перемоги у Львові та області, на всеукраїнському рівні, зокрема розповідали про акції в Києві, Запоріжжі, Кривому Розі, Миколаєві, Харкові (148 матеріалів - майже 84%). Цікавість у львівських ЗМІ викликало і те, як пройшов парад перемоги у Москві, кілька видань цитували висловлювання Путіна про те, що Київ - це “російська столиця” (Вголос, ЗІК). Також повідомили, що до нього на парал прилетів колишній президент Казахстану Назарбаєв, а інші світові лідери проігнорували.

Про львівські події місцеві ЗМІ писали, посилаючись на власних кореспондентів, інші місцеві ЗМІ чи спільноти в соцмережах (зокрема Варта1), дані поліції або органів влади. Новини з інших регіонів чи з-за кордону були переважно передруками з інших видань чи інформагенцій, зокрема Укрінформ, Інтерфакс-Україна, УНН, УНІАН, РБК-Україна, Радіо Свобода, Громадське, Обозреватель, Главком, Українська правда тощо.

Урочистості 8-9 травня 2019 року у Львові пройшли без особливих ексцесів, хіба група молодих людей закидала яйцями комуністичну символіку на Марсовому полі, про що повідомили майже всі місцеві медіа, крім “Твого міста”. Кілька ЗМІ повідомили про те, що проросійській активістці плюнули в обличчя (Галінфо, Zaxid.net, Дивись.info)  - це було подано, як подія місцевого значення.

Вголос та ЗІК повідомили про акцію “Безсмертний полк” і те, як її пародіювали в Києві.

  • Важливим елементом контенту (близько 20% від усіх матеріалів львівських онлайн-ЗМІ) стали історичні довідки чи розвідки на історичну тематику:
  • Довідкова інформація про суть свята (Львівський портал, Вголос, Галінфо, zaxid.net, ЗІК), розвідка про європейські традиції вшанування цього дня (Галінфо) та традиції, запроваджені СРСР в 1965 році (ЗІК);

  • Матеріали про справжню ціну перемоги (Вголос, Галінфо, ЗІК), зокрема коментар Юрія Шухевича про те, що перемога у війні врятувала СРСР від покарання за злочин проти людства (Вголос), розповіли і про міфи навколо Другої світової війни (zaxid.net), спільні риси нацизму та комунізму (ЗІК);

  • Вшанування памяті Олени Теліги, розстріляної в Бабиному Яру в 1942 році (Галінфо), виставку Держархіву Львівщини (Галінфо), розповідь про Івана Кожедуба (Галінфо);

  • Анонс культурно-просвітницьких подій, зокрема збору реконструкторів Другої світової війни в рамках фестивалю “Перемога.ua” (Галінфо);

  • ЗІК запропонував своїм читачам тест на знання історії Другої світової війни;

  • Міркування, чи приживеться в Україні день пам'яті та примирення (дивись.info), зокрема пропозиція Володимира В'ятровича перенести вихідний з 8 на 9 травня (Дивись.info, ЗІК);

  • Опитування на тему того, чи знають українці, коли почалася Друга світова війна (дивись.info). В матеріалі на zaxid.net акцентували на тому, що половина Українців цього не знає;

  • Ставлення до свята 9 травня - результати соціологічного опитування (Галінфо).

Помітними були і блоги чи колонки з цієї теми. На Форпості, зокрема, майже всі матеріали, що стосувалися дня перемоги, були суб'єктивними роздумами в рубриці #репліка - від Юрія Михальчишина, Олега Радика, Павла Островського тощо, причому всі в дуже антирадянському ключі. Колонка Юрія Андруховича на Збручі - “Етот бєс побєди” - про акцію “безсмертний полк” і те, що у неї закладено російською пропагандою. Це ж на ЗІКу коментував і Вячеслав Кириленко. Блоги на цю тему були і на ЗІКу - публікації Ганни Гопко, Оксани Думанської, Лариси Івшиної, Валерія Мазура, Юрія Михальчишина, Юрія Лелявського тощо.

Частина матеріалів була присвячена тому, як відзначали свято перші особи держави. До розповідей про те, як відзначив свято Петро Порошенко, на той час ще діючий глава держави, долучилися і новини про ініціативи Володимира Зеленського. Його пост з Фейсбуку про звязкову УПА та ветерана радянських військ передрукували місцеві онлайн-видання (Дивись.info, Вголос, ЗІК). Більшість обмежилася перепостом, а Збруч по-авторські осмислив цю інформацію, додавши коментар Володимира В'ятровича про те, що це “правильний підхід до відзначення Дня пам'яті і примирення". Згадали про Зеленського і в контексті того, що він привітав українців з днем перемоги і опублікував фото могили дідуся (Вголос, Галінфо, zaxid.net, ЗІК). А от про Порошенка і його участь у заході “Перша хвилина миру” написали Галінфо, Збруч, ЗІК. Також Галінфо і ЗІК повідомили, що глава держави взяв участь в урочистостях 9 травня в Парку Слави.

Участь представників місцевої обласної влади в урочистостях була висвітлена в публікаціях Варти 1, Дивись.info, “Львівського порталу”, Галінфо, Zaxid.net, ЗІКу тощо. На ЗІКу був опублікований ряд матеріалів про те, як день перемоги відзначили на Сокальщині, Сколівщині, Стрийщині, у Тернополі, Жидачеві, Дрогобичі, Яворові. Але, наприклад, згадок окремо про мера Львова Андрія Садового майже немає, хіба на ЗІКу в межах повідомлення про міські урочистості.

Матеріалів з ознаками джинси також практично не було - всього 3 матеріали зі 177 (менше 2%) - повідомлення партії “Наш край” про втрати України у війні та безпідставне цитування Олега Ляшка, який брав участь у акції “Безсмертний полк” (1, 2).

 

Певною особливістю публікацій львівських ЗМІ є відверта антирадянська риторика - немає навіть мови про появу матеріалів, де би автори чи коментатори висловлювалися   бодай в мінімально позитивному ключі про перемогу СРСР. Риторика подекуди доволі агресивна, зокрема в блогах чи коментарях - “побєдобєсіє”, “огидна естетика совка”, “зомбі совка”, “побєднуті” тощо. “Побєдобєсіє” - це не львівський сценарій” - таку назву носила одна з реплік на Форпості та Галінфо (заява речника СБУ у Львівській області Олега Александрова) і це влучно відображає риторику львівських ЗМІ щодо свята.

Марина Довженко, регіональна представниця ІМІ у Львівській області.

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ