Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Російські телеканали залишилися у вільному доступі по Україні, - Сергій Костинський

Сергій Костинський
Сергій Костинський
1/2
Популярні російські телеканали, що транслюють фільми, серіали, розважальні передачі та новини, залишилися у вільному доступі на супутниках, що охоплюють сигналом територію України. Таку думку висловив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський.

Медійно нас розстріляли, - Айдер Муждабаєв

За словами Сергія Костинського, кодування супутникового сигналу найбільших приватних телеканалів наразі є невчасним.

"Цей процес можливо розпочинати лише за виконання, вважаю, наступних умов:

  • Наявності потужного розгалуженого Суспільне мовлення з якісним контентом та вільним поширенням у цифрі та через супутники (Суспільне лише на початку цього шляху)
  • Розбудови державної цифрової мережі (DVB-T2) з охопленням ефірним сигналом не менше 95% території України (Національна рада ініціювала створення цієї мережі лише восени минулого року, фінансування з боку Уряду не підтверджено)
  • Завершення робіт з організації потужного цифрового мовлення (DVB-T2) на тимчасово окуповані території (проєкт знаходиться на стадії завершення)
  • Створення спеціалізованого державного телеканалу на базі Мультимедійної платформи іномовлення для потреб мовлення на тимчасово окуповані території (статус невідомий)
  • Державної підтримки місцевих українських медіа - кримських, донецьких та луганських. Вони повинні отримувати ресурси для вироблення та поширення в ефірі якісного контенту (статус невідомий)

Жодна з цих умов наразі не виконана.

Таким чином ми маємо сьогодні наступну ситуацію:

  1. Популярні російські телеканали, що транслюють фільми, серіали, розважальні передачі та новини, залишилися у вільному доступі на супутниках, що охоплюють сигналом територію України. Тепер найбільші українські мовники не створюють їм конкуренцію
  2. Головними українськими мовниками на супутнику тепер стають, як правило, інформаційні телеканали, частина з яких транслює російський погляд на події в Україні
  3. Сотні тисяч або навіть більше мільйона українських телеглядачів, які не мають доступу до безкоштовного цифрового телебачення, мереж провайдерів програмної послуги, IPTV/OTT, не мають змоги оплачувати доступ до закодованих супутникових телеканалів, але мають супутникові антени, будуть вимушені дивитися якісні російські телеканали та, в основному, інформаційні українські, про які писав вище
  4. Це, на мою думку, призведе до посилення позицій російських та проросійських медіа і, відповідно, російського порядку денного в Україні.
  5. Дотичність мешканців Криму та тимчасово окупованих районів Донецької і Луганської областей до українського інформаційного простору, українського дискурсу суттєво зменшується (ефірне мовлення з підконтрольних районів у напрямку непідконтрольних не здатне компенсувати кодування супутникового мовлення)

Відповідно кодування сигналу найпотужніших українських телеканалів закріплює монополію російського телебачення на цих територіях.

★★★

На мою думку, відсутність синхронізаці стратегій між профільними державними органами та медіаіндустрією або безвідповідальне ставлення обох сторін до питання кодування супутникового сигналу найбільших мовників України створило ризики для національної безпеки в інформаційній сфері. Вперше з 2014 року", - написав Сергій Костинський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ