Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Поразка львівських „Карпат”, яка вселяє надію

У матчі 21-го туру національного чемпіонату проти чинного володаря титулу київського «Динамо» футболісти львівських «Карпат», продемонструвавши футбол найвищого класу, зазнали прикрої поразки з мінімальним рахунком 1:2.
Карпати" (Львів) - "Динамо" (Київ) - 1:2 (1:2). 15 березня. Львів Стадіон "Україна". Похмуро, без опадів, +7°С. 25850 глядачів.
Арбітр в полі - Сіренко (Сімферополь).
Асистенти арбітра – Свистун (Чернігів), Приймак (Сімферополь).
Резервний арбітр – Геренда (Калуш).
Делегат ФФУ – Дяченко (Полтава).
"Карпати": Мартищук, Федорів (Зеньов, 46), Іщенко, Ощіпко (Кірильчик, 81), Годвін, Пшеничних, Худоб’як, Кополовець (Кожанов, 67), Кобін, Женюх, Фещук.
"Динамо": Шовковський, Допілка, Несмачний, Гіоане, Корреа, Михалик, Гусєв, Кравець (Мілевський, 79), Нінкович (Ващук, 90+2), Юссуф, Шацьких (Каддурі, 90)
Голи: Ощипко (1), Шацьких (18), Гіоане (43).
Попередження: Кополовець (25), Несмачний (38), Кобін (73), Корреа (90).
 
Історія зустрічей у національних змаганнях львівських «Карпат» з київським «Динамо» схожа на довготривалі стосунки двох таємних коханців. Коли у них чергове рандеву – чекай шаленої напруги, несамовитого потоку пристрасті, бажання та свіжості у діях обох сторін. Саме такі емоції вирували довкола і під час поєдинків цих суперників незалежно від амбіцій та турнірних завдань в будь-якому з українських чемпіонатів.
Не став винятком і 51 «незалежний» матч між львів’янами та киянами, що відбувся у суботу на стадіоні «Україна». На класику українського футболу з нетерпіння очікувала уся країна, у Львові ж на живо подивитися на чергову зустріч «коханців», попри прохолодну погоду, прийшло майже 26 тисяч вболівальників. Чи знайшлися серед них такі, що залишилися після 90-хвилинного спектаклю невдоволеним? Навіть попри негативний результат для «Карпат» можна з упевненістю сказати, що ні.
Для своїх давніх знайомих львів’яни приготували перед матчем сюрприз. За зізнанням головного тренера «Динамо» Юрія Сьоміна, який, до слова, вважає матч 21 туру найважчим для його команди у весняний період («Динамо» зустрічалося також з дніпропетровським «Дніпром» та запорізьким «Металургом»), справжньою несподіванкою для нього стала самовіддача та фізичні кондиції молодої львівської команди. Можна не сумніватися, що здивував легенду тренерського цеху Росії й стартовий склад зелено-білих. У ньому фігурували прізвища футболістів, які до гри з чемпіоном, переважно виходили на заміну у «Карпат». Це Михайло Кополовець та Ігор Ощипко. А молодий центральних хавбек Олег Женюх узагалі після зимової перерви у чемпіонаті не грав. Тут слід зазначити, що Олег, якого образно кажучи кинули під танки, не знітився серед титулованих динамівців у центрі поля. Разом з ним добре діяв і Самсон Годвін. А фланги півзахисту львів’ян, де впродовж матчу грати Ігор Худоб’як, то й ж Кополовець, Василь Кобін та Денис Кожанов, узагалі стали основною артилерією «Карпат» у боротьбі з досвідченими киянами. Повертаючись до сюрпризів, то у свою чергу динамівці залишилися перед «Карпатами» в боргу – їх стартову розстановку ще задовго до матчу міг розповісти Валерію Яремченку будь-який більш-менш тямучий у футболі чоловік. Напевне, саме тому «коуч» львів’ян легко «розкусив» «Динамо», якому чергову перемогу у чемпіонаті довелося кувати з титанічними зусиллями.
     Додаткової «аритмії» суботньому поєдинку додав швидкий гол господарів поля. На першій ж хвилині кутовий удар біля власних воріт «привіз» Олександр Шовковський, який загрався з м’ячем. Худоб’як з протилежного флангу помчав подавати «корнер», а центрбек Ощипко побіг у штрафний киян. Перший ж матч в основі «Карпат» став для Ігоря пам’ятним, на його рахунку філігранний результативний удар головою. Динамівців такий ляпас відверто розлютив, а львів’яни зрозуміли, що здобули хороший шанс в контргрі подвоїти перевагу. Далі був «сексуальний» футбол – на глядачів очікувала гра на зустрічних курсах, коли м’яч практично не затримувався у центрі поля. «Карпати» ефективно використовували офсайдні пастки, однак на 18-й хвилині кияни таки підловили господарів при створенні положення поза грою. Юрій Мартищук, що замінив у воротах травмованого Мацея Нелєпу, як і раніше його досвідченіший колега з «Динамо», «догрався» до кутового. Штатний виконавець стандартних положень «Динамо» Карлос Корреа подав, після цього м’яч знову потрапив до нього. Бразилець з другої спроби простріли прямо на ногу Максиму Шацьких, який і зрівняв рахунок. Карпатівці безтурботно «загубили» узбека у власних володіннях. 
Далі на авансцену з’явився третій, який, як відомо, у стосунках двох завжди виявляється зайвим. Це – суддя зустрічі Володимир Сіренко. Він, як і його попередник Юрій Вакс, що зламав гру «Динамо» з запорізьким «Металургом» у попередньому турі, почав по-різному трактувати схожі епізоди в обох команд. До речі, обоє арбітрі із Сімферополя, а Вакса уже дискваліфікували до закінчення сезону. Напевне, пану Сіренку не давали спокою лаври свого одноміщанина і той теж вирішив допомогти столичним футболістам. Коли «Динамо» забивало переможного гола, на полі стадіону було відразу два м’ячі, що й розбалансувало увагу захисту «Карпат». На це суддя, як і на положення поза грою в одного з учасників епізоду, уваги не звернув. Тіберіу Гіоане після чергового кутового лише довелося підставити ногу і поцілити повз Аїлу Юссуфа, який стояв у відвертому офсайді й заважав Мартищуку. Ще один визначальний епізод стався у другому таймі. Рефері повинен був показувати другого «гірчичника» Андрію Несмачному після фолу проти Кожанова, однак вилучити одного з гравців гостей Володимир Сіренко не наважився. У підсумку жовту картку отримав … Кобін, який звернув увагу «людини в чорному» на дане порушення. 
Та, навіть, граючи у рівних складах, «Карпати» у другій половині гри повністю переважали опонента і мали не одну нагоду принаймні зрівняти рахунок. Четвірка півзахисників «Динамо», яка у першому таймі виглядала надзвичайно мобільно, загубилася на полі, а «Карпати» натхненно пішли вперед. За ці хвилини динамівські фани повинні сказати «Дякую!» центральних оборонцям їхньої команди Юссуфу та Тарасу Михалику, які самовіддано лягали під удари львів’ян. Та все-ж у деяких епізодах оборонці «Динамо» не могли допомогти гостям – ударам Сергія Зеньова та Максима Фещука забракло влучності. Найреальнішу нагоду забити «Динамо» наприкінці матчу втратив Самсон Годвін, після його удару з 9-ти метрів Шовковський у красивому стрибку ліквідував загрозу біля власних воріт, витягнувши фактично «мертвий» м’яч. Таким чином «Карпати» втратили одне очко, на яке, за словами футболістів та тренерського складу «Динамо», цілком заслуговували.
Цікаво, що на цьому ж стадіоні «Карпати» та «Динамо» грали практично 10 років тому назад – 22 березня 1998 року. Тоді суперники продемонстрували такий ж експресивний та видовищний футбол і гра завершилася з таким ж рахунком – 2:1, але на користь не гостей, а господарів. Тоді за «Динамо» відзначився екс-карпатівець Андрій Гусін, а у складі «Карпат» забивали Юрій Беньо та Іван Гецко.
Після цієї поразки «Карпати», в активі яких залишилося 22 очки, в турнірній таблиці опустилися на один щабель і наразі замикають десятку найкращих. Свій наступний поєдинок «зелено-білі» зіграють найближчої суботи, 22-го березня в Охтирці проти тамтешнього «Нафтовика», який на сьогоднішній день, посідаючи 14-те місце, знаходиться за крок від зони вильоту. 
 
Юрій СЬОМІН, головний тренер «Динамо»:
 
- Дуже важко для нас почався цей матч, бо вже на першій хвилині ми пропустили гол. Після цього ми досить довго шукали свою гру і перший тайм команда провела непогано, вирівняла становище. Матч проходив періодами – ініціатива була то в нас, то в «Карпат». «Карпатам» ми програвали достатньо великі проміжки часу. На наші ворота був дуже великий тиск з боку львів’ян, які створили чимало моментів. Я дуже задоволений і вдячний гравцям, що на такому важкому полі вони боролися, кидалися під удари, зробили все можливе, щоб зберегти рахунок. Ми свої 3 очки завоювали. Потрібно відзначити сильну гру «Карпат» – це був наразі наш найважчий матч у сезоні».
- Чи була недооцінка суперника?
- Вона зникла після перших 10 хвилин гри. Коли була фантастична підтримка глядачів, коли був настрій «Карпат».
- Що ви можете сказати про останні 20 хвилин гри?
- Ми їх програли «Карпатам», хоча контратаки були і можливості забити теж. Наприкінці матчу нам забракло сил.
- Здалося, що «Динамо» повністю програло гру на флангах…
- Я б по-іншому сказав: ми епізодами програвали і фланги, і взагалі гру. Таких епізодів було багато. Я б не сказав, що ми повністю програли фланги. Можна так сказати: фланги в «Карпат» працювали дуже добре.
- Ви вивчали суперника? Що для вас було несподіваним у грі «Карпат»?
- Насамперед фізичний стан команди. І в плані агресивності вони були на найвищому рівні.
- Ви пам’ятаєте, як приїжджали до Львова в якості гравця?
- Звичайно. Тоді була така ж підтримка трибун, така ж атмосфера.
 
Валерій ЯРЕМЧЕНКО, головний тренер «Карпат»:
 
- Багато гравців не мають навиків гри в основному складі - це молоді гравці. Тому порушилися зв’язки між лініями. За другий тайм я вдячний хлопцям. Не за результат, а за ту самовідданість, яку вони показали. Шкода, що не забили. Я не маю права робити оцінку діям арбітрів, але вони повинні закон трактувати для всіх однаково. В жодному разі я не хочу сказати, що наша поразка - на совісті арбітрів. Могли ми забивати, могли не пропускати… Я маю досвід тренерської роботи. Тому прекрасно розумію, коли можна порушення проігнорувати, а коли показати картку. Особливо це стосується молодих гравців, які тільки починають грати. Не треба вбивати живе в Україні. Коли ми таким суддівством будемо вбивати молодих гравців, нічого хорошого від цього не буде. Коли нам забивали перший гол, суддя мав свистіти, бо було порушення правил. Він пропустив цей епізод. За фол на Кожанові потрібно було давати жовту картку, а отримав її Кобін, який не змовчав. Судити потрібно нормально – тоді будуть рости молоді гравці.
- Оцініть дії Зеньова і Женюха.
- У Зеньова було менше часу, щоб себе показати, а до Женюха немає претензій.
- Чому в заявці не було Налєпи?
- Два дні тому він зазнав травми на тренуванні.
- Чи можна говорити про невдалу гру воротаря у двох моментах, коли забивали голи?
- Ні. Я не можу сказати ні про провину Мартищука, ні про провину Федоріва. Не можна одного чи двох гравців робити крайніми. Крайній тренер, а вже потім гравці. В нас не має зірок, але є 16 гравців. Вони молоді і ми будемо їм довіряти.
- Поясніть заміну Федоріва.
- Невпевнена гра з його боку. Можу пробачити всі помилки, але не можу пробачити, коли гравець дивиться як на його фланзі суперники розігрують м’яча.
- Чи будете ви проводити виховну роботу з Кобіним і Кополовцем, які говорили з арбітром?
- Йде така робота. Я не можу звинувачувати Кобіна - він тільки сказав, що була жовта картка. Коли є несправедливість, коли Кобіну за значно менше порушення дають картку, а супернику за більше - ні. Треба, щоб закон був один для всіх. Але його ніхто не виконує. В нас нема зірок, але є 16 гравців. Вони молоді і ми будемо їм довіряти.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ