Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Порошенко відповів на петицію про зброю

Президент України Петро Порошенко просить Конституційну комісію обговорити можливість закріпити у Конституції права громадян на вільне володіння зброєю. Про це йдеться у відповіді президента автору першого електронного звернення, яке набрало понад 25 тисяч підписів у системі електронних петицій.

"Для забезпечення ґрунтовного та всебічного розгляду відповідної конституційної пропозиції я звернувся до голови Конституційної Комісії, голови Верховної Ради України В.Гройсмана ініціювати скликання засідання робочої групи Конституційної Комісії з прав, свобод та обов'язків людини", - зазначено у відповіді пана Порошенка.

У відповіді на вимогу негайно ухвалити закон про володіння зброєю, яка міститься у петиції, пан Порошенко наголосив, що "прийняття законів належить до повноважень Верховної Ради".

Петиція з вимогою затвердити у Конституції право громадян на вільне володіння вогнепальною зброєю, набрала необхідну кількість голосів за тиждень.

"Кожен громадянин України має право на вільне володіння вогнепальною зброєю для захисту свого життя і здоров'я, житла та власності, життя і здоров'я інших людей, конституційних прав і свобод у разі узурпації влади, посягань на конституційний лад, суверенітет та територіальну цілісність України", - йдеться у тексті звернення.

Раніше пан Порошенко висловлював думку, що українські правоохоронці повинні мати монопольне право на носіння та застосування зброї.

Image captionПан Саакашвілі неодноразово заперечував, що має прем'єрські амбіції

Порошенко також відповів на інші два звернення, які набрали необхідну для розгляду кількість голосів, - про скасування акцизного збору на імпорт авто та про призначення Міхеіла Саакашвілі прем'єр-міністром України.

У відповідь на прохання скасувати розмитнення і податок на імпорт автомобілів президент доручив розглянути це питання прем'єр-міністру Арсенію Яценюку.

"Прем'єр-міністру України А.П.Яценюку запропоновано забезпечити комплексне та ґрунтовне опрацювання центральними органами виконавчої влади зазначеної проблеми та за підсумками цієї роботи ухвалити необхідні рішення", - йдеться у відповіді на петицію.

Водночас Порошенко наголосив, що деякі заходи для зниження податкового навантаження на імпорт легкових автомобілів вже реалізовані.

Щодо прохання призначити прем'єр-міністром Міхеіла Саакашвілі, пан Порошенко відповів, що "необхідною умовою" такої процедури є особиста згода кандидата, однак пан Саакашвілі "з цього питання не висловлювався".

Крім того, президент нагадав, що Верховна Радою у грудні 2014 року схвалила програму діяльності уряду Арсенія Яценюка, а отже, протягом року - до 11 грудня 2015 року - парламент не може розглядати питання про відповідальність цього уряду.

Сам пан Саакашвілі неодноразово заперечував, що має прем'єрські амбіції.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ