Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Портрет кандидата: Олег Синютка

Олег Синютка - колишній очільник ЛОДА та кандидат на посаду голови Львівської ОТГ від “Європейської Солідарності”. Детальніше про ставлення конкурентів до нього, експертну оцінку та політичний досвід цього кандидата читайте у нашому огляді.
Вибори 2020. Графіка Гал-інфо.

Експертна думка

Політолог Ігор Танчин:

Якусь частину свого шляху Олег Синютка пройшов разом із Садовим. Він зарекомендував себе вмілим господарником. На відміну від Садового, він не є таким здібним у комунікаціях, не такий публічний і не має достатньо навичок спілкування з пресою, але він добрий організатор й адміністратор. Синютка - типовий господарник. У цьому він досягнув значних успіхів, особливо на посаді голови ЛОДА. Тут він вже був змушений себе більше показувати - і стало зрозуміло, що всі здобутки, які Садовий мав, -  це було зроблено завдяки вмілому адміністративному хисту Синютки. На посаді голови ЛОДА від показав, що вміє працювати, але не вміє подобатися людям. У цьому його значна слабкість, але він людина, яка буде будувати не фонтанчики, а транспортні розв'язки. Він мислить масштабно і вміє працювати. Він розуміє, що потрібно містові. 

Партійна думка

Народний депутат України від “Європейської Солідарності” Микола Княжицький: 

Олег Синютка мій хороший товариш. За часи спільної роботи у Верховній Раді я знаю його як людину слова і людину жорстких принципів та цінностей. І навіть коли щось політично невигідно для нього, але він вважає, що так правильно з моральної точки зору, то він діє у такий спосіб. Це і мінус, і плюс для політика. Але я думаю, що в наших умовах, де для багатьох політиків цінності і відповідальність не грають жодної ролі, це більше плюс. Я також знаю його родину. У Олега чудова дружина і виховані, порядні діти. А діти завжди дуже багато говорять про батьків. Я до Олега Синютки ставлюся дружньо, по-товариськи. Мало таких людей, про яких я можу сказати, що ця людина є другом і товаришем. Про Олега я це можу сказати. 

Конкурентна думка

Директорка Винниківської санаторної школи-інтернату, депутатка від партії “Удар” Лілія Свистович: 

Я знаю, що у Олега Синютки є багато прихильників. Він зробив досить багато для економіки міста, але, як на мене, він доволі жорсткий керівник, йому бракує емпатії і толерантності до своїх підлеглих. 

Опис політика

Народився  14 лютого 1970 р. в селі на Тернопільщині.  У 1987 році вступив на перший курс історичного факультету Івано-Франківського державного педагогічного інституту. Закінчив Прикарпатський університет за фахом “учитель історії” у 1993 році. 

З 1988 по 1989 рік служив у Збройних силах СРСР.

У 1995 році отримав диплом про вищу освіту за спеціальністю «Економіка та управління» Прикарпатського університету. 

З лютого 1992 по вересень 1994 року працював керівником Івано-Франківського відділу Фонду соціальної адаптації молоді України. 

У 1995–2001 роках — голова СТ «Маслосоюз». Також працював в.о. директора ТзОВ «Івано-Франківське АвтоЗАЗ-ДЕУ». 

Олег Синютка став лауреатом премії «Людина року 2017» у номінації «Регіональний лідер». 20 грудня 2019 року посів 4 місце у рейтингу найвпливовіших людей Львова за версією журналу «Новое время».

Політичний досвід

З 2002 по 2006 рік був  заступником  міського голови Івано-Франківська з питань діяльності виконавчих органів ради, а з  листопада 2006 по січень 2007 року працював заступником міського голови Львова з питань економіки та соціальної політики.

У 2007 році — директор департаменту економічної політики Львівської міської ради. З 2007 по грудень 2014 року — перший заступник Львівського міського голови. 

У  грудня 2014 року очолив Львівську обласну державну адміністрацію. 1 серпня 2015 року став новим керівником львівської територіальної організації політичної партії «Блок Петра Порошенка „Солідарність“», член Центральної ради партії.

З жовтня 2015 року — депутат Львівської облради від фракції БПП «Солідарність». Був готовий добровільно покинути пост керівника Львівщини у разі обрання головою обласної ради.

У грудні 2015 року склав повноваження депутата облради, залишившись головою Львівської обласної державної адміністрації,

22 квітня 2019 року — вже наступного дня після другого туру президентських виборів — пішов у відставку через перемогу Володимира Зеленського. Нагадаємо, Львівська область стала єдиною в Україні, де перемогу на виборах одержав діючий президент Петро Порошенко. Звільнений з посади 11 червня.

За два роки перебування на посаді голови Львівської ОДА Олег Синютка виконав 39% своїх публічних обіцянок. Найбільше обіцянок було присвячено галузі розбудови інфраструктури, розвитку охорони здоров'я, транспорту та фінансам. Серед виконаних обіцянок: забезпечення обладнанням Новояворівської лікарні № 1, побудова двох асфальтних заводів та ремонт доріг у низці районів області. Серед невиконаних вирізняються: завершення у 2015 році ремонту дороги Львів-Славське, заборона діяльності перевізників, які до кінця 2015 року не встановили GPS-пристрої та здача у 2016 році в експлуатацію Львівського перинатального центру.

Однак у 2017 році аналітики порталу «Слово і Діло» відзначили приріст відповідальності на 7%, таким чином Олег Синютка посів 4 місце серед голів ОДА. 

У 2018 році за інформацією видання «ДС» за підсумками трьох кварталів посідає 3 місце у рейтингу голів обласних адміністрацій, виконав 60% обіцянок. 

31 травня 2019 року був обраний у президію та центральну політраду партії «Європейська Солідарність».

За що голосує у Верховній Раді? 

Максимально голосує за: 

Doing Business

За мирне врегулювання конфлікту в окремих районах Донецької та Луганської областей та звільнення Криму

За оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (про авто з іноземною реєстрацією)

За підвищення соціального захисту військовослужбовців та ветеранів АТО

За реформування освіти

Деякі законопроекти, у яких виступив ініціатором за 2020 рік: 

Закон про медіа в Україні     

Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Венедіктової І.В.

Про Національне агентство України з питань подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації     

Про внесення змін до деяких законів України щодо підсилення відповідальності за публічну образу військовослужбовців, волонтерів, учасників Революції гідності     

Про Заяву Верховної Ради України щодо нелегітимного проведення загальноросійського голосування за поправки до Конституції Російської Федерації на тимчасово окупованій території України - в Автономної Республіки Крим та місті Севастополі    

ЗМІ про кандидата

«Наші гроші. Львів» повідомляли, що НАЗК склало протоколи про корупцію на всіх чиновників, які літали в Брно коштом О. Синютки. Національне агентство з питань запобігання корупції 20 лютого 2019 року склало протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, стосовно Ірини Гримак, заступниці голови Львівської облдержадміністрації, Любомири Мандзій, директорки департаменту освіти і науки, та Романа Филипіва, ексдиректора департаменту економічної політики ЛОДА. 

Також «Наші гроші. Львів» розповіли, що Олег Синютка особисто не володіє жодним нерухомим та рухомим майном. Квартира у Львові площею 174,6 кв. м, у якій мешкає його сім’я, належить його тещі Ганні Тимченко. 73-річній жінці також належить автомобіль Honda Accord (2009 р. випуску), яким користується дружина голови ЛОДА.

“У цій "тиші" чути стукіт лопат бойовиків і чути гул їхніх бетоновозів, які будують укріплюючі позиції на тій території, яка до цього часу  належали  до "сірої зони"”,  - про це в ефірі "Прямого" заявляв народний депутат, фракція "Європейська солідарність", Олег Синютка та закликав не маніпулювати тишею на фронті.

Високий Замок” писав, що народні депутати Микола Княжицький та Олег Синютка звернулись до очільника МОЗ та ЛОДА щодо ситуації зі спалахом коронавірусу в ЛМР. "У стінах Ратуші вирує коронавірус, а львівська влада мовчить", - заявляв Синютка. 

Також в ефірі “Прямого” Олег Синютка заявляв, що підвищення мінімальної зарплати, яке 25 серпня 2020 р. ухвалила Верховна Рада, може знецінити національну валюту.

Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ