Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Порушення на місцевих виборах не завадять результату - ОПОРА

Зафіксовані порушення під час місцевих виборів 24 грудня не матимуть негативний вплив на встановлення результатів волевиявлення виборців. Про це йдеться в заяві Громадянської мережі ОПОРА за результатами спостереження за голосуванням на виборах

"Протягом дня голосування спостерігачами не були виявлені суттєві порушення, які за своїми масштабами та наслідками можуть мати негативний вплив на хід голосування та спотворити результати волевиявлення виборців. Робота дільничних виборчих комісій та процес адміністрування виборів були організовані належним чином, однак більшість проблем та інцидентів, які фіксували спостерігачі ОПОРИ в день голосування, були результатом фахової непідготовленості і недостатнього рівня компетентності членів дільничних виборчих комісій", - йдеться у повідомленні.   

На переконання експертів ОПОРИ, ключові проблеми у забезпеченні законності та належної організації виборчого процесу в день голосування стосувалися процедурних порушень, допущених членами ДВК, які часто призводили до конфліктів між суб’єктами виборчого процесу, ускладнювали роботу комісії та створювали незручності в процесі реалізації виборцями своїх прав. 

Показовими є випадки у Волинській (ВД №070454 в с. Затурці) та Одеській областях (ВД №510685 в с. Лиманка, ж/м "Радужний", 11), де фіксація порушень та дії щодо їх припинення супроводжувалися численними конфліктами, спробами тиску на спостерігачів чи виборців.

Окрім процедурних порушень з боку членів ДВК, найчастіше фіксувалися випадки недотримання кандидатами і партіями вимог закону щодо нерозповсюдження агітаційних матеріалів у переддень і день голосування, йдеться у заяві.

Як зазначено у заяві, працівники правоохоронних органів якісно виконували свої безпосередні функції щодо охорони громадського порядку на виборчих дільницях та гарантування безпеки усім учасникам виборчого процесу, не втручаючись у його перебіг.  Спостерігачі ОПОРИ активно взаємодіяли з правоохоронними органами з метою запобігання можливим порушенням і їх належної документальної фіксації. У всіх можливих випадках спостерігачі ОПОРИ складали акти по факту виявлених порушень – для забезпечення доказової бази та змоги подальшого прийняття передбачених законодавством рішень за вчинені правопорушення.

Як повідомляв Укрінформ, 24 грудня на території 17 регіонів країни відбулися перші місцеві вибори до об’єднаних територіальних громад. Голосування проходило на 391 дільничній виборчій комісії в межах 51 територіального округу. Правоохоронці не зафіксували значних порушень у ході голосування. Водночас, за окремими випадками відкрито 13 кримінальних проваджень.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ