Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Поціновувачів опери запрошують на постановку "Лис Микита"

Як повідомили Гал-інфо у прес-службі ЛОДА, у Львівській національній опері в рамках програми розвитку ʺУкраїнський проривʺ 21-23 лютого відбудеться прем’єра сучасної опери ʺЛис Микитаʺ, написаної українським композитором Іваном Небесним. Це буде перша новітня опера в Україні за геніальною поемою Івана Франка.

Цього року ʺЛис Микитаʺ святкує свій ювілей: рівно 130 років тому поема-казка ʺЛис Микитаʺ видатного українського письменника та поета Івана Франка вперше була надрукована 1890 році у львівському дитячому журналі ʺДзвінокʺ. Вже наступного року цей журнальний варіант з’явився окремою книжкою під назвою ʺЛис Микитаʺ.

21-23 лютого Львівська національна опера презентує світову прем’єру опери Івана Небесного за цим твором. Класична за літературною основою, новітня за часом написання і модерна за музичною мовою та сценографічним втіленням опера ʺЛис Микитаʺ стане яскравою театральною подією у мистецькому проєкті ʺУкраїнський проривʺ Василя Вовкуна. На львівській сцені вона постане в оригінальному трактуванні режисера-постановника, народного артиста України Василя Вовкуна, здивує і захопить глядачів – як дітей, так і дорослих. 

Її рекомендують для сімейного перегляду, адже за начебто дитячою казкою та розважальним сюжетом, гумором і пригодами хитрого Лиса ховаються гострі та завжди актуальні соціальні питання.

Опера ʺЛис Микитаʺ Івана Небесного матиме несподіване звучання, адже в оркестрі, поряд із традиційними інструментами, колоритно звучатимуть народні – цимбали, бандура, дримба, ліра і трембіта.

Диригент-постановник опери – американський диригент українського походження Теодор Кучар, диригентка - Ірина Стасишин, а хормейстер – молодий музикант Вадим Яценко.

Як зазначають постановники, чи не вперше в українській сучасній опері будуть використані новітні технології 3D-проєкції та світла, і це буде ʺсправжня феєрія світлаʺ. До співпраці запросили художника по світлу із Литви Арвідаса Буйнаускаса, який зокрема творив візуальні образи концертів групи ʺОкеан Ельзиʺ, а в ʺЛисі Микитіʺ Арвідас вперше дебютує на оперній сцені.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, Галицьке музичне товариство відновило діяльність

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ