Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Повернення Порошенка: чи буде в Україні новий Майдан

П’ятий президент України, народний депутат Петро Порошенко, якому оголосили підозру у державній зраді, повернеться до України 17 січня.
Концерт з нагоди введення в дію Закону про мову, у Львові біля пл. Шевченку. Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

За інформацією пресслужби партії «Європейська Солідарність», Петро Порошенко прилетить до Києва з Варшави літаком.

"Раджу Банковій не витрачати кошти на незаконне зовнішнє спостереження і прослуховування – ми інформуватимемо вас про кожний крок, який наближає додому. Так само не раджу владі лякати мене арештом прямо в аеропорту. Я повертаюся 17 січня о 9 ранку", - заявив Петро Порошенка у поширеному пресслужбою партії матеріалі.

Окрім того, припускають, що Петро Порошенко спершу може прилетіти до Львова і лише тоді вирушити до столиці. Однак, наразі ця інформація не підтверджується.

У цей час прихильники Петра Порошенка та партійці «Європейської Солідарності» вже запустили кампанію для його підтримки. У соціальних мережах депутати різних рівнів рад анонсують свої поїздки до Києва на 17 січня, аби зустріти експрезидента.

За інформацією Гал-інфо, у день приїзду Петра Порошенка його зустрічатиме щонайменше 15 тис. людей з різних регіонів України.

Сьогодні, 12 січня, у Львові відбулася пресконференція волонтерів та учасників бойових дій під час якої вони засудили політичне переслідування в Україні та підтримали п’ятого Президента України. За їх словами, в умовах широкомасштабної агресії Путіна переслідування лідера опозиції є нічим іншим, як руйнуванням національної єдності – саме тим, що так необхідно агресору.

«Я восьмий рік живу війною і робила все для того, аби наші діти не брали до рук зброї. На жаль, цього не вийшло. Як мама військовослужбовця, я благаю – припиніть переслідування активістів і опозиції, припиніть закривати рота вільним ЗМІ. Ми повинні бути єдиними, щоб дати відсіч ворогу, який сьогодні вбиває наших дітей», – заявила волонтерка і журналістка Ксенія Клим.

Учасники пресконференції наголосили, йдеться не лише виключно про Петра Порошенка, а про захист демократичних цінностей в Україні загалом.

«Ми не будемо будувати барикади, але ми будемо боротися за Україну. Ми воювали за європейську і демократичну державу, в якій людина – це найвища цінність!» – заявив ветеран АТО, кіборг Олег Височанський.

Як підсумок, активісти нагадали, що політичні переслідування українців, як правило, закінчуються Майданом та еміграцією владної верхівки на Ростов.

Наразі складно спрогнозувати, чи може відбутися в Україні новий Майдан у зв’язку із можливим арештом Петра Порошенка. Як показує практика українських революцій, політики мали не багато впливу на позицію громадян. Явище Майдану – це особливе суспільно-політичне явище, яке виникає в пориві єднання українців на фоні соціальної несправедливості та політикам не завжди вдається впливати на ці процеси.

З іншого боку, не виключено, що Петрові Порошенку вдасться мобілізувати свій електорат, адже кількість його прихильників істотно зростає. Нинішній владі варто остерігатися не чисельної кількості людей, які вийдуть на підтримку Порошенка. Президентові Зеленському та його оточенню варто остерігатися того, що у цій небезпечній грі із зачищення політичного поля вони ризикують переграти самі себе і власноруч зробити Петра Порошенка сьомим Президентом України.

Нагадаємо, що Петру Порошенку 20 грудня оголосили підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій у справі про постачання вугілля з ОРДЛО.

Провадження здійснюється ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) ККУ.

24 грудня в Офісі генпрокурора повідомили, що погодили клопотання про обрання запобіжного заходу Порошенку у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн. Також суд погодив клопотання прокуратури про надання дозволу на затримання Порошенка для доправлення до суду, де вже має відбутися обрання йому запобіжного заходу.

Також Печерський районний суд Києва 6 січня розглянув клопотання прокуратури та ухвалив рішення про арешт майна лідера партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ