Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Представники політичних партій Львівщини обговорили можливі варіанти змін виборчої системи

У Центрі політичних технологій відбулося засідання експертного клубу на тему «Зміна виборчої системи. Які вибори потрібні Львову?». Представники осередків політичних партій та влади міста обговорили питання зміни системи виборів та можливість усунення депутата з посади в разі невиконання ним своїх обов’язків.
Як зазначив заступник голови ВО "Свобода" Василь Павлюк, зміна політичної системи неможлива без адміністративної реформи. „Те, що справді варто змінити в сучасній системі виборів - зробити відкритими списки, тобто за кожним округом закріпити певного депутата. Проте відповідальність за роботу має нести партія”, - сказав Василь Павлюк. На його думку мажоритарна система має той недолік, що кожен окремий депутат не в силі реалізувати свою передвиборчу програму, а певна політична сила має для цього більше шансів.
Проте не всі учасники згодилися з цією думкою. Секретар Львівської міської ради Володимир Квурт зазначив, що мажоритарну систему варто вводити насамперед для сіл та невеликих міст, щоб таким способом зблизити громадськість та депутатів. „Якщо ми хочемо зберегти партійну систему, потрібно зберегти складову висування політичних партій. Такий спосіб потрібно залишити на загальноукраїнському рівні”, - сказав Володимир Квурт. „На разі в нас не закінчилася ще перша каденція депутатів, які обиралися за пропорційною системою, а для того, щоб визначити плюси та мінуси такої системи, потрібно дві-три каденції”, - зауважив депутат Львівської міськради Зиновій Сірик. На його думку, якість роботи депутатів залежить не від виборчої системи, а від самих народних обранців.
Що ж стосується механізму відкликання депутат, то він в Законі України не передбачений. Депутат може лише відзвітувати про свою діяльність, проте це жодним чином не впливає на його статус.
На разі ж змінити виборчу систему до наступних виборів вже і так неможливо, адже відповідні законопроекти потрібно приймати за рік до виборів.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ