Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Президент Македонії знову не підписав угоду про перейменування країни

Президент Македонії Георге Іванов заявив, що не збирається підписувати угоду з Грецією про перейменування країни, навіть незважаючи на те, що парламент вдруге ратифікував її, обійшовши перше вето Іванова, йдеться у заяві на сайті голови держави, - Дзеркало тижня.

"Президент Македонії не приймає угоди, які шкодять македонської національної ідентичності та інтересам Республіки Македонії. Позиція президента Іванова незмінна і не буде змінюватися ніякими тиском, шантажем і погрозами", - йдеться в заяві.

Згідно з Конституцією держави, президент лише один раз може відхилити законодавчу ініціативу, представлену парламентом, та повинен підписати документ, якщо депутати подолали його вето, як це сталося у четвер з угодою про зміну назви.

Однак у Іванова залишається відмінна конституційна лазівка, щоб обійти рішення парламенту ще раз: в основному документі держави не прописані терміни, у які повинен бути підписаний документ після обходу вето, тому Іванов може безстроково затримувати підписання угоди, викликаючи цим надзвичайно жорстоку конституційну кризу.

Парламент Македонії 5 липня вдруге проголосував за ратифікацію угоди із Грецією про зміну назви колишньої югославської республіки після того, як президент тимчасово заблокував операцію.

Нагадаємо, 17 червня міністри закордонних справ Греції і Македонії Нікос Кодзіас і Нікола Димитров, а також спецпредставник ООН Метью Німіц підписали угоду про перейменування Македонії на Республіку Північна Македонія.

Президент Македонії Джорґе Іванов 26 червня відмовився підписати як "неконституційну" схвалену парламентом у столиці Скоп'є угоду про зміну назви країни на Північну Македонію.

Суперечка про назву Македонії тривала понад 25 років. Греція вимагала змінити назву сусідньої країни, щоб уникнути плутанини з однойменною грецьким регіоном. Скоп'є також застерігали від територіальних претензій на всю історичну Македонію. Через суперечку Афіни блокували вступ Македонії в Євросоюз і НАТО.

Дзеркало тижня

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ