Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент запевняє, що не має доступу до активів "Рошен"

Президент Петро Порошенко заявляє, що передав свою частку "Рошен" у незалежний "сліпий" траст під управлінням іноземного банку. Про це він сказав у четвер під час великої прес-конференції в Києві, відповідаючи на запитання журналістки "Громадського ТБ" Христини Бондаренко.

Журналістка нагадала Порошенку його цитату після оголошення курсу на деолігархізацію про те, що "в Україні більше не буде олігархів".

"Питання, чи стосується це вас особисто?", - сказала Бондаренко, нагадавши, що президент досі не продав свій бізнес, а передав в управління і може "в будь-який момент розірвати контракт і повернути його собі".

"Я цього року підписав договір про передачу моєї частки в "Рошені" у незалежний траст, який заснований на моделі "blind trust". Згідно з провідними міжнародними стандартами та в повній відповідності до законодавства України", - сказав президент.

"На весь час моєї каденції як президента, ні я, ні хтось інший не може цей траст розірвати. Згідно з цим договором, жодна моя вказівка, не має юридичної сили", - наголосив Порошенко.

"В якості управителя цього трасту призначений респектабельний іноземний банк першої категорії, який буде володіти, контролювати і управляти активами", - зазначив глава держави.

"Наголошую, що відповідно до цього стандарту відсутня будь-яка можливість контролю за активами, навіть отримати інформацію про активи", - заявив Порошенко.

При цьому Порошенко і журналістка, яка раніше працювала на "5 каналі", обмінялись "люб'язностями".

Глава держави запитав, як їй працюється на "Громадському". Журналістка на це зазначила реплікою: "Ну краще… Ви ж так і не продали "5 канал".

Порошенко на це знову нагадав, що не збирається продавати своє ЗМІ, а Бондаренко сказала "Шкода, адже Ви обіцяли бути президентом нової формації".

Після цього Порошенко подякував журналістці і почав відповідати на запитання, але побіжно зронив:

На "5-му" тебе дивилися більше".

В Адміністрації президента поки не змогли назвати "Українській правді" банк, який управлятиме даним трастом.

Зазначимо, що сліпий траст – це система відносин, у якій довірчим власникам заборонено надавати бенефіціарам будь-яку інформацію про управління капіталами трасту.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ