Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

З початку війни вже знайдено і звільнено 3080 українських заручників

З початку війни вже знайдено і звільнено 3080 українських заручників, ще 107 цивільних і військових на сьогоднішній день перебувають в полоні як на окупованій території, так і в Російській Федерації. Про це повідомив Президент України Петро Порошенко під час зустрічі із матерями та дружинами полонених, передає прес-служба СБУ.

СБУ

За словами Президента, зустріч з мамами та дружинами полонених готувалась давно і для нього дуже важливо надати конкретну інформацію щодо долі заручників. Він назвав надзвичайно важливим той факт, що сьогодні можна говорити про підтвердження інформації щодо 45 заручників.

Петро Порошенко підкреслив, що звільнення заручників залежить напряму від Російської Федерації, яка повинна в цьому питанні натиснути на бойовиків щодо виконання цього ключового пункту Мінських угод.

Президент поінформував, що 19 серпня Заступник Глави Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв, у Берліні передасть списки із прізвищами 45 заручників до офісів Президента Франції та канцлера Німеччини для  того, щоб у європейських столицях знали про кожного українця, якого утримують у полоні. Для того, щоб ми разом вимагали їх негайного, безумовного і якнайшвидшого звільнення.

СБУ

Петро Порошенко також зазначив  важливість того, що вперше за два роки міжнародна гуманітарна місія ООН була допущена до заручників. Україна наполегливо вимагає, щоб представників Міжнародного комітету Червоного хреста було допущено до окупованих територій, щоб вони отримали доступ до тюрем і були залучені до пошуку і звільнення полонених. Це питання знову буде підніматись у Мінську під час чергового раунду переговорів, а залучення міжнародних організацій дасть хороший поштовх у просуванні цього процесу.

Президент також зауважив, що жодного звільнення не відбувається без участі Служби безпеки України і українська сторона готова до найширших компромісів у питанні звільнення.

В свою чергу, Голова СБУ Василь Грицак зазначив, що Служба безпеки виконує всі доручення президента задля того, щоб був знайдений компроміс і звільнено українських заручників.

«Ми не імітуємо процес, і не робимо піар. Кожного дня, за кожного хлопця іде боротьба. Поки 107 хлопців не витягнемо – ми не зупинимось. Ми єдині у спільній справі зі звільнення наших Героїв, які знаходяться в заручниках бойовиків "ДНР/ЛНР" та на території РФ"», - наголосив Василь Грицак.

Він запевнив родичів, що робота з повернення додому їхніх рідних ведеться цілодобово.

Представник Мінської групи, перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко підкреслила, що 25 серпня і 7 вересня на наступних зустрічах у Мінську це питання буде одним із пріоритетних.

«Ми сподіваємось, що отримаємо конкретні пропозиції щодо звільнення 45 полонених», - додала вона.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ