Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президенти України та Казахстану підкреслили необхідність поглиблення взаємодії двох країн

За результатами двосторонньої зустрічі Президента України Петра Порошенка з Президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим та українсько-казахстанських переговорів у розширеному складі глави двох держав підписали Спільну заяву. Повідомила прес-служба Президента України.

У заяві сторони підтвердили зацікавленість обох держав у зміцненні українсько-казахстанських відносин, їх подальшому розвитку за всіма напрямами, що становлять взаємний інтерес. Зокрема, йдеться про підтвердження позицій двох країн з найбільш актуальних питань міжнародного порядку денного.

Глави держав відзначили єдину позицію щодо необхідності реалізації в повному обсязі Мінських домовленостей 2014–2015 років і привітали спрямовані на це підсумки зустрічі «Нормандської четвірки» від 2 жовтня в Парижі.

Лідери двох країн підкреслили необхідність поглиблення взаємодії в інтересах забезпечення миру і безпеки у рамках універсальних та регіональних організацій, подальшої консолідації міжнародних зусиль у боротьбі з міжнародним тероризмом, організованою злочинністю і незаконним обігом наркотичних засобів.

Серед пріоритетних напрямків розвитку у Заяві називається взаємодія у паливно-енергетичній, сільськогосподарській галузях, авіаційній, космічній та інших сферах, енергетичному, транспортному, гірничошахтному, агропромисловому машинобудуванні, створення інфраструктурних об’єктів.

Також у документі зафіксовано домовленості щодо шляхів розвитку двостороннього співробітництва в торговельно-економічній сфері. Зокрема у напрямі створення на території Казахстану спільних підприємств задля активізації участі української сторони в проектах індустріалізації та інноваційного розвитку Казахстану, дотримання Казахстаном норм СОТ у режимі двосторонньої торгівлі.

Також у присутності Глав двох держав Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко та Перший заступник Прем’єр-міністра Республіки Казахстан Бахитджан Сагінтаєв підписали План дій Україна – Казахстан на 2015-2017 роки («Дорожня карта – 5»). Документ окреслює пріоритетні завдання сторін у ключових сферах українсько-казахстанських відносин на найближчі роки.

Раніше, під час переговорів у розширеному складі Президент України подякував Президенту Казахстану за намір розвивати політичний діалог між країнами «на основі довіри, традиційної взаємної поваги, яка присутня і між лідерами країн, і між нашими народами».

«Високе значення для мене, як для Президента України, українського народу має повага Казахстану до принципів міжнародного права та повага до суверенітету, територіальної цілісності України. Ми високо цінуємо цю принципову позицію Казахстану і я, як Президент, дякую вам, Уряду і народу Казахстану за цю тверду позицію», – сказав Петро Порошенко.

Нурсултан Назарбаєв у свою чергу також висловив переконання, що візит Президента України до Астани сприятиме відновленню рівня товарообігу і подальшому поглибленню і розвитку двосторонніх відносин. «Ми завжди будували наші відносини на принципах конструктивної співпраці», – відзначив Президент Казахстану.

Нурсултан Назарбаєв висловив переконання, що розвитку відносин сприятиме і українсько-казахстанський бізнес-форум, який зараз проходить у столиці Казахстану. «Він зробить значний внесок у співпрацю між нашими діловими колами і продовження наших відносин», – сказав лідер Казахстану.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ