Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Проблема невиконання Конституції лежить просто в небажанні її виконувати — Ігор Коліушко

«Говорячи про діючу Конституцію, не можна сказати, що вона бездоганна. Особливо, це стосується внесених у неї змін у 2004 році в сторону збільшення парламентських повноважень», — зазначив сьогодні у стінах Львівського національного університету імені Івана Франка під час засідання «круглого столу» на тему: «Нова Конституція — Чому? Коли? Як» голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.
Він відзначив, що до минулого року не було прийнято Закону України «Про Кабінет Міністрів України», а, відтак, є недостатньо чітко прописаний у Конституції розподіл повноважень між Президентом, парламентом і урядом. А цей закон, на переконання експерта, регулював би ці відносини.
Він також наголосив, що Президент України керує зовнішньою політикою, національною безпекою, обороною, проте для реалізації свого Конституційного права не має жодних важелів. «Він подає кандидатури на призначення міністра закордонних справ та оборони, однак парламент може не підтримати ці кандидатури. Якщо ж підтримує, то на наступний день міністри можуть бути звільнені парламентом вже без участі Президента. Всі заступники цих міністрів призначаються вже без участі Президента. Також ніде у жодному законі не прописано, що скажімо Служба безпеки України є підзвітною Президенту. Відтак Президент не має механізмів та важелів для практичної реалізації свого права», — зазначив Коліушко.
Також експерт зазначив, що норми Конституції України не виконуються в основному через те, що ці ж норми не прописані у відповідних Законах України. «Не було виконання Конституції, оскільки вона не прописана в законодавчих актах, а тому частина пунктів Конституції України прописана в указах Віктора Ющенка. Також проблема невиконання чинної Конституції в багатьох моментах полягає просто в небажанні її виконувати», — додав Ігор Коліушко. 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ