Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Профілактика раку шийки матки: вакцинація

Рак шийки матки входить у трійку найчастіших видів злоякісних пухлин в жінок. Причина його появи встановлена: це вірус папіломи людини, ВПЛ.

Цей вірус є надзвичайно поширеним, він присутній у дорослого населення планети. На щастя рак спричиняють не всі штами, а лише деякі, так звані онкогенні. Це знання дало змогу розробити вакцини, що захищають від вірусу ВПЛ, а отже, й від раку шийки матки, а також інших злоякісних пухлин, пов'язаних із ВПЛ.

Про важливість профілактики в гінекології інформація за посиланням: https://mdclinics.com.ua/uslugi/ginekologiya-i-profilaktika/

Церварікс і Гардасіл

Є дві вакцини, що захищають від інфікування ВПЛ: Церварікс (Cervarix) та Гардасил (Gardasil). Церварікс ефективна щодо 16 та 18 штамів ВПЛ, найбільш онкогенних, відповідальних за рак шийки матки, вульви, піхви, прямої кишки, статевого члена, порожнини рота та гортані. Гардасил-4 захищає від чотирьох штамів — 16, 18, 6 та 11. Два останні викликають генітальні бородавки. Гардасил-9 додатково захищає ще від п'яти штамів: 31, 33, 45, 52, 58, що сприяють розвитку раку шийки матки.

X_YKVFwaqBZwzXCAvXyJpqcDvWrN66KLbXuy1cbxYshO_3D3LcI3PdJKar5UWBKklUfAglOKZvg8vMquPLCiqVnEqDbQ76294dU7zn6bbtMrRcBh7ZniHpZFl-Y3d3IyDMGUoHhWMZ0j_AKxt_sLtswtRP1UxTkcd-eQ43DczUDsU_OIkJbNKm2czW0O

Кому рекомендовано вакцинацію

ВПЛ передається статевим шляхом. Вакцинація ефективна, якщо її проводити до потрапляння вірусу в організм, отже, до початку статевого життя. Якщо раніше вважалося, що вакцинуватись мають дівчатка 9–15 років, то зараз вакцинація рекомендована також хлопчикам того ж віку. Вакцинація хлопчиків не лише захищає їх від раку прямої кишки, статевого члена, порожнини рота та гортані, пов’язаних з ВПЛ, а й знижує поширеність вірусу та ризик інфікування жінок в майбутньому.

Оптимальним віком для вакцинації проти ВПЛ вважається 11–12 років. У цьому віці відповідь на вакцинацію максимальна.

Чи означає це, що вакцинація після початку статевого життя не має сенсу? Ні. Людина може жити статевим життям і ще не мати ВПЛ в організмі, або мати якісь один штам. Тому щеплення проти раку шийки матки можна зробити до 45 років, якщо воно не було зроблено раніше.

Як відбувається вакцинація

Вакцину вводять внутрішньом'язово в плече. Щеплення повторюють один або двічі. Гардасіл — з інтервалом у пів року, Церварікс — через 1 та 6 місяців. Якщо вакцинація проводилася лише один раз, слід обов'язково зробити повторне щеплення хоча б до 26 років.

uywUC2YBrXO3r_tuR2T595f-TQeia2akxFY4IbqM_N_PuD4Dg6mAFKVJf2ABexlzagHb6fWUKs2mbFPGjgUIqQHOaBWr9ZeCiFQVT7sAqul3HU0CUeyMFiRgLB9dJExyu9rrxrQrYSSo9KwrROybqe9yuu4YR2FSTotnASazRTx6rR5YA7dLTWReEIfp

Побічний ефект від щеплення

Загалом обидві вакцини добре переносяться і не призводять до появи негативних ефектів, але іноді вони все ж таки трапляються. Є два типи небажаних реакцій:

  • місцеві — болючість у місці ін'єкції, почервоніння, припухлість;
  • загальні — підвищення температури, нездужання, головний і м'язовий біль, слабкість, запаморочення.

Ці прояви зазвичай відбуваються протягом кількох днів. Загалом лікування не потрібно, але при значній болючості та підвищенні температури лікар може порекомендувати лікарський препарат із групи нестероїдних протизапальних засобів.

Кому не рекомендовано щеплення від ВПЛ

Вакцинація від ВПЛ не проводиться під час вагітності. Немає даних про безпеку Гардасила для дітей віком до 9 років і Церварікса для дітей віком до 10 років. Повторну вакцинацію не проводять людям, які важко зреагували на перше щеплення. У разі схильності до алергії необхідно проконсультуватися з лікарем. Будь-яке інфекційне захворювання потребує перенесення вакцинації на період після одужання та відновлення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ