Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Пропорційна система на місцевому рівні спотворила представництво громад та певних територій у радах — експерт

У Верховну Раду України внесено законопроект про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо виборів міських голів). Про це «Гал-info» повідомили в Інформаційному управлінні ВРУ 6 скликання.
Зокрема у проекті закону зазначається, що обраним міським головою вважається кандидат, який одержав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.
Якщо до виборчого бюлетеню для голосування було включено не більше двох кандидатів на посаду міського голови, то обраним міським головою вважається кандидат, який набрав більшість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, відносно іншого кандидата, який балотувався на цю посаду, та за умови, що кількість поданих за нього голосів перевищує кількість голосів виборців, які не підтримали жодного з кандидатів.
Якщо до виборчого бюлетеню для голосування було включено більше двох кандидатів на посаду міського голови і за результатами голосування жоден кандидат не був обраний відповідно до вимог абзацу першого цієї частини статті 73, територіальна виборча комісія приймає рішення про проведення повторного голосування, про що зазначається у протоколі про підсумки голосування. До виборчого бюлетеню на повторні вибори включається два кандидати на посаду міського голови, які отримали найбільше голосів.
За результатами повторного голосування обраним міським головою вважається кандидат, який набрав більшість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, відносно іншого кандидата, який балотувався на цю посаду, та за умови, що кількість поданих за нього голосів перевищує кількість голосів виборців, які не підтримали жодного з кандидатів», — йдеться у повідомленні.
            «Якщо говорити про зімни до виборчого законодавства, то вони є необхідними, особливо в частині виборів органів місцевого самоврядування, на чому сходяться більшість як експертів, так і політиків. Адже пропорційна система на місцевому рівні у представницьких органах влади спотворила представництво громад, певних територій у радах. Тому зміни є необхідними, однак зміна, наприклад, закону щодо виборів голів місцевих рад, то це питання є непринциповим щодо тієї зміни, яка зараз пропонується», — прокоментував для «Гал-info» політолог Любомир Скочиляс.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ