Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Пропозиції президента щодо змін у Конституції в частині Донбасу є прийнятними, – Фесенко

«Те, що пропонується зафіксувати в перехідних положеннях, із посиланням на закон (про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах), – це, на мій погляд, абсолютно прийнятний компроміс», – сказав у коментарі «Гал-інфо» голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Експерт наголосив, що українська конституційна комісія не могла ігнорувати цю тему, оскільки в Мінських домовленостях ішлося про те, що в рамках конституційного процесу треба врахувати ситуацію з тими територіями Донецької та Луганської областей, які нині є не під контролем України.

«І цю тему врахували таким чином, щоб не закладати в Конституцію мін сповільненої дії. Дається посилання на закон. А закон можна змінювати поза межами Конституції. Це означає, що не буде ніякого стабільного особливого статусу Донбасу, зафіксованого саме в Конституції. Статус окремих районів Донецької та Луганської областей буде зафіксований лише в законі. Це прийнятний варіант», – висловив переконання Володимир Фесенко.

На його думку, підтвердженням того, що це є прийнятним для України й неприйнятним для сепаратистів рішенням, є коментарі, висловлені Захарченком та Пєсковим (прес-секретар президента Росії).

«Вони не задоволені тим, що нема прямої норми Конституції з цього питання. А вони домагалися саме цього. Так що, на мій погляд, в тому проекті конституційної зміни, який поданий президентом, знайдено гнучкий і прийнятний для України компроміс, який враховує наші зобов’язання в рамках Мінського переговорного процесу, а, з іншого боку, не дає можливості сепаратистам закріпитися в тілі Конституції», – резюмував політолог.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ