Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Проведення опитувань в день голосування суперечить Виборчому кодексу, - КВУ

Комітет виборців України занепокоєний ініціативою Президента України Володимира Зеленського щодо проведення всенародного опитування в день голосування на чергових місцевих виборах 25 жовтня.

Процедура проведення всенародного опитування в день голосування не передбачена Виборчим кодексом України.

КВУ нагадує, що на початку вересня схожі ініціативи вже розглядалися у Верховній Раді, однак не були прийняті. Так, законопроект №4043 "Про внесення змін до Закону України "Про Центральну виборчу комісію" щодо опитувань громадської думки" пропонував надати ЦВК повноваження забезпечувати організацію підготовки і проведення опитування громадської думки у разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про проведення такого опитування. Проведення таких опитувань пропонувалося дозволити в день голосування на загальнодержавних або місцевих виборах. Цей законопроект не був прийнятий парламентом і був широко розкритикований профільними експертами.

Станом на сьогодні є незрозумілим, які саме юридичні механізми можуть бути використані для проведення таких опитувань: хто проводитиме опитування, як визначатимуться питання, як відбуватиметься процедура голосування, опитування проводитиметься в приміщеннях виборчих дільниць чи за їх межами, які юридичні наслідки матимуть результати опитування.

У разі залучення до проведення опитування членів дільничних виборчих комісій – це суперечитиме чинному законодавству. Виборчий кодекс України чітко передбачає набір процедур, які використовуються під час проведення голосування на місцевих виборах та визначає повноваження членів виборчих комісій.

Враховуючи той факт, що до дня голосування залишається 12 днів, будь-яке додаткове навантаження на членів комісій потенційно може заблокувати виборчий процес.

Проведення опитувань в день голосування суперечить Виборчоv кодексу, - КВУє серйозної підготовки, в тому числі, щодо роз’яснювальної роботи серед громадян. Виборці повинні мати достатньо часу для того, щоб зробити усвідомлений вибір щодо того чи іншого питання, а прихильники та опоненти різних варіантів відповідей повинні мати можливості для проведення агітаційної роботи серед громадян. У теперішніх умовах дотримання цих базових правил є неможливим і може розглядатися як маніпулятивна технологія та спроба впливу на результати голосування.

Нагадаємо, сьогодні Офіс Президента України поширив відеозапис Володимира Зеленського, у якому він анонсував проведення "опитування" під час виборів 25 жовтня.


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ