Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

При перейменуванні вулиць фізичні особи не будуть нести жодних додаткових витрат

Сьогодні в Україні на виконання Закону №317 від 09.04.2015 року продовжується перейменування вулиць, які носять найменування символів та персон комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів.

У зв’язку з перейменуванням вулиць виникає питання: «чи потрібно їм перереєстровувати свої особисті документи та документи про власність?».

Слід зазначити, що зміна назви вулиці не є зміною місця проживання. Перереєстрація місця проживання особи може відбуватися під час заміни паспорта, вклеювання нових фотокарток, зміни прізвища тощо, тобто коли в особи виникає потреба. Така сама ситуація і зі змінами в документи, які стосуються прав власності на майно. Всі зміни будуть внесені при майбутніх операціях з майном.

Як розповів в коментарі Гал-інфо, юрист адвокатського об’єднання «Юридична ліга» Віталій Якубович, відповідно до вищевказаного закону жодних вимог чи зобов’язань до заміни особистих документів та документів про власність не існує. Водночас стаття 19 Конституції України гарантує, що ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Таким чином, після перейменування вулиці чи міста ніхто не мусить бігти до ЦНАПів, щоб зробити відмітку про нову адресу.

Водночас для юридичних осіб не все так просто. За своєю суттю перейменування вулиці (міста) фактично є зміною місцезнаходження юридичної особи, що тягне за собою необхідність унесення відповідних змін до реєстру та установчих документів.

У разі перейменування населеного пункту чи вулиці – місця реєстрації суб'єкта господарювання потрібно здійснити державну реєстрацію таких змін у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань у порядку, передбаченому Законом № 755.

Водночас якщо адресу зазначено в установчих документах юридичної особи, то установчі документи необхідно викласти в новій редакції та подати їх до суб'єкта держреєстрації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ