Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Путін заявляє про "битву за історичні кордони": що буде з Молдовою?

Президент Росії Володимир Путін у своїй промові 22 лютого заявив, що Росія бореться за "історичні кордони росії".

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Концепція "історичних кордонів" Росії може бути використана для виправдання агресії майже проти будь-якого з сусідів Росії, а також Молдови та країн Центральної Азії, які не мають спільного кордону з Росією, вважають аналітики.

Всі вони містять територію, яка колись входила або до Радянського Союзу, або до Російської імперії, або до обох держав. Аналітики нагадали, що відповідний імперський наратив Путін аналогічно озвучив у своїй промові перед масштабним вторгненням в Україну 24 лютого 2022 року.

“Путін виступив з чотирихвилинною промовою на мітингу до Дня захисника Вітчизни в Москві, заявивши, що зараз "йде битва за історичні кордони (росії - ред.), за (російський - ред.) народ", — йдеться в аналітичному звіті.

Промова Путіна також послідувала за його указом від 21 лютого про скасування указу від травня 2012 року про позицію Росії щодо територіальної цілісності Молдови, відзначили аналітики. Путін скасував свої накази 2012 року про тверде дотримання принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй, які вимагають розвитку дружніх відносин між державами на основі рівності, поваги до їхнього суверенітету і територіальної цілісності, а також зобов'язання росії активно шукати шляхи врегулювання придністровського конфлікту на основі поваги до територіальної цілісності Молдови.

“Скасування указу 2012 року не означає, що Путін має намір напасти на Молдову - для цього йому бракує військового потенціалу. Хоча це вказує на ескалацію його зусиль з підриву молдовської держави”, - зазначили в аналітичному звіті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ