Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Рабінович, Тимошенко, Бойко - лідери рейтингу маніпуляторів та брехунів за дослідженням VoxCheck

Офіційний передвиборчий сезон в Україні стартує з січня 2019, але підготовку до президентських та парламентських виборів вже, напевно, відчула більшість українців. Презентації політичних програм, зміна власників телеканалів, поява політичної реклами на YouTube та битви за Facebook-шанувальників - усе свідчить про те, що вибори близько.

Колаж ймовірних кандидатів в президенти України.

Якщо за перші півроку 2018 місця політиків у Рейтингу маніпуляторів та брехунів VoxCheck майже не змінювалися, то з третього кварталу почалися суттєві зміни у їхній риториці.

Колишні правдоруби прем’єр Володимир Гройсман та президент Петро Порошенко скотилися з перших місць правдорубів в середину рейтингу. Натомість їхні місця посіли лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок та лідер “Громадянської позиції” Анатолій Гриценко. Замикає трійку правдивих політиків Андрій Садовий, лідер “Самопомочі” та мер Львова.

Утім, трійка маніпуляторів та брехунів залишилася незмінною: Вадим Рабінович (партія “За життя”), Юлія Тимошенко (“Батьківщини”) та Юрій Бойко (“Опоблок”).

Спіймали на слові: Порошенко та Гройсман втратили статус правдорубів. Рейтинг VoxCheck.

Вадим Рабінович найменш правдивий політик третього кварталу: лише 20% його тверджень були правдивими. Із 200 перевірених тверджень Рабіновича 153, або ж 79% були негативно забарвленими, в 74% випадків він використовував статистику. Як і багато інших політиків, які активно критикують владу, Рабінович використовує багато статистичних даних для того, щоб проілюструвати поганий стан речей в Україні. При цьому маніпулює, перебільшує та говорить неправду в чотирьох випадках з п’яти. Така стратегія політика не змінюється вже третій квартал поспіль.

Найчастіше Рабінович говорив про:

  • газовий ринок,
  • зовнішню торгівлю,
  • роботу Верховної Ради в цілому та окремих депутатів

У Юлії Тимошенко майже не змінюється частка правди у промовах: 30% у І кварталі, 27% у ІІ кварталі, 31,3% у третьому.

Більше 80% цитат Тимошенко у ІІІ кварталі були негативно зарядженими, у 87% випадків вони використовувала статистику. Тобто промови Тимошенко так само негативні, як у Рабіновича. Критика влади, яка підкріплена статистикою - це основна тактика Тимошенко: порівняно з першими двома кварталами частка таких тверджень майже не змінювалась.

Найчастіше Тимошенко говорила про газовий ринок та стан економіки.

Юрій Бойко повернувся в трійку брехунів та маніпуляторів: в другому кварталі він був на четвертому місці. Цього кварталу тільки 35% тверджень Бойка містили правду. Майже 81% висловлювань Юрія Бойка у ІІІ кварталі мали негативне забарвлення. Це стільки ж, як і в Рабіновича та Тимошенко. Але статистику Бойко використовує рідше - лише в половині випадків.

Найчастіше Бойко говорив про добробут населення та газовий ринок.

Детальніше про дослідження можна прочитати за посиланням на сайті VoxCheck.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ