Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Рибачук збирає нову еліту

Олег Рибачук. Фото: Олена Ляхович
Олег Рибачук. Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/3
24 квітня у Львові відбулась прес-кава «Про реформи: публічно і непублічно». Експерти громадської організації «Центр UA» та коаліції Реанімаційний пакет реформ обговорили із журналістами перебіг реформ у країні. Про це учора, 24 квітня, повідомив кореспондент Гал-інфо.
Під час розмови постало питання:  що таке «зелена книга?». Голова і співзасновник Центру UA, екс-віце-прем’єр-міністр із питань європейської інтеграції Олег Рибачук пояснив: «Зелена книга – ­ це книга, де  написані відповіді та поетапні рішення щодо проблемних питань.
Координатор руху «Чесно» Микола Виговський доповнив: «Це така збірка на 160 сторінок, в якій зібрані найпоширеніші питання і проблеми, а також варіанти їх вирішення. До прикладу, я три роки займаюсь просуванням реформ. Нам вдалось завдяки Реанімаційному пакету просунути близько 100 законів. Але сказати, що ця сотня законів кардинально змінила життя українців – я не можу».
Далі продовжив Олег Рибачук: «На жаль, сьогодні ефективність впроваджених ухвалених законів і тих, які лише збираються підписати,  дуже далека від того яйця,  в якому є голка. На разі ми десь біля дубу, ходимо довкола нього, крутимось. Проте до вершини, до першопричини не добираємось".
Своєю чергою Микола Виговський зазначив: «Ми нібито приймаємо цей закон, у якому мусить бути ця голка, але коли справа доходить до впровадження закону у життя, тоді голка кудись зникає. Або другий варіант, що вона є, але коле того, кого не треба, а кого треба, того не чіпає.
Насправді будь-яка реформа підлаштовується під політичну еліту, або під так званих держателів політичної волі. І так з усіма змінами. Тому ми вирішили, що шансів просувати реформи в Україні не так багато. Це триватиме до того часу, поки не зміняться ці держателі, поки не оновиться політична еліта. Якщо якась прогресивна спільнота не об’єднається, і не стане новою політичною елітою, то шансів на успіх в України, повторюю, не так й багато.
Та перед тим, як оновлювати політикум, спершу потрібно переглянути виборчу систему. Попередні реформи просували приблизно так: формували три десятка статей, проводили акції, попрацювали з депутатами, жалілись міжнародним партнерами, ті тиснули і вже якось доводили діло до кінця. Але ми так не працюємо, адже за такою схемою, ймовірно, що все і розвалиться. Тому Громадська організація «Центр UA» спільно з експертами коаліції Реанімаційний пакет реформ та представниками Міністерства охорони здоров’я продовжує Всеукраїнський тур «ЗміниТИ: взаємодія заради змін», щоб зібрати позиції представників найактивніших спільнот, зокрема, Львівщини, для розробки системних змін у країні. Львів ­– це вже 37 місто у нашому турі. Ми сподіваємось, що і надалі регіональна еліта доєднається до нас, і висуне свої пропозиції».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ