Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Рейтинги Зеленського, Вакарчука та Гриценка не вплинуть на результати виборів, – політолог

Політолог Володимир Цибулько заявив, що можливі кандидати на посаду Президента України Володимир Зеленський, Святослав Вакарчук та Анатолій Гриценко не стануть альтернативними кандидатами для тих виборців, які розчарувалися в Юлії Тимошенко та Петрі Порошенко, але не схильні до кандидатів з опозиційного табору - Юрія Бойко, Вадима Рабіновича та подібних. Про це повідомило інтернет-видання Realist.
Політолог Володимир Цибулько

"Реальні результати голосування будуть іншими, тому що в опитуванні враховуються лише сьогоденні симпатії виборців до персонажів, без врахування наявності діючої партійної інфраструктури. Високі бали Зеленського, взагалі мали на меті принизити діючого Президента. Але фактично ні у Зеленського, ні у Вакарчука немає діючої партії. А Гриценко через ланцюг скандалів втратив симпатії майже половини виборців (в порівнянні з літніми рейтингами).

З п’ятірки лідерів опитування, реальний шанс вийти у другий тур має тільки Порошенко та Тимошенко, бо одна справа бути відомим на всю країну, а інша – мати здатність до політичного лідерства. Вакарчук хоча б публічно демонстрував свій особистий вибір на користь Майдану і Євроінтеграції. А які політичні постулати проголошував Зеленський, крім його образу "Слуги народу" в серіалі?" - здивувався політолог.

"Гриценко взагалі потрапив в пастку – при недавно ще високих рейтингах самого політика, на місцевих виборах його політична сила отримала менше 0,1% голосів. Тобто у Гриценка як у Зеленського чи Вакарчука є відоме ім’я, але немає працюючої партії. А його торги із "Самопоміччю" та спроби створити політичний союз закінчилася крахом – від політика повідверталися більш-менш успішні гравці. На сьогодні Гриценко лишився лише з колом своїх давніх вивірених політичних союзників, які свого часу створювали його партію. А цього мало - Гриценкові для виходу в другий тур треба було б мати коаліцію зразка "Нашої України" 2003 року. Але він її не має", - вважає Цибулько.

"Якщо Вакарчук все ж вирішить йти в політику, то він може об’єднатись наприклад із "Самопоміччю" і отримати таким чином доступ до партійної структури. Тому що, нинішній вихід у відкриту політичну гру Андрія Садового є вимушеним. Йому б комфортніше було б залишатися міським головою і грати на парламентські вибори. Він зараз ризикує, тому що його невисокий результат на президентських перегонах може негативно вдарити по рейтингу партії на парламентських виборах. Садовий може зробити красивий технологічний жест і висунути кандидатом в президенти Вакарчука. А сам з’явиться потім в першій п’ятірці партії "Самопоміч" на парламентських виборах", - пояснив експерт.

Також, Цибулько натякає на політичну токсичність Гриценка і вважає, що об’єднуватись йому реально немає з ким. "В союзники до нього напрошувався лише Віктор Балога - але Гриценко побоюється його репутації, хоча вони і працювали разом в "Нашій Україні". Гриценко з одного боку не хоче віддалятись від олігархів - потенційних донорів його кампанії, а з іншого боку планує опиратись на не заплямованих політичних гравців, як Єгор Фірсов, наприклад.

Реальні результати виборів будуть відрізнятись від соціологічних досліджень, тому що в цілому, міняється логіка виборів, виборець дорослішає - будуть важливі інші фактори. Ми тепер обираємо не головного феодала, а головного дипломата, керівника, верховного головнокомандуючого. Якщо Гриценко ще, хоча б за освітою, може бути військовим командиром, то він точно не дипломат. А ще біда в тому, що Гриценко забув вдягнути свій полковничий мундир у 2014 році та піти на фронт. Якби він це зробив, я думаю, що альтернативи йому б сьогодні не було. Рік у військах змінив би ставлення українців до нього радикально. А Зеленський чи Вакарчук не мислять навіть термінологією політичною, військовою і дипломатичною. Вони не оперують поняттями, необхідним інструментарієм", - резюмував Цибулько.

Realist

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ