Скільки триває Різдвяний піст та яка їжа під забороною для віруючих – розібрався УНІАН.
Щорічно православні віруючі тілесно та морально готують себе до Різдва, очищуючи тіло та душу за допомогою посту. Різдвяний піст - один із найдовших у році і триває 40 днів. Під час нього відмовляються від певної їжі, а також утримуються від розваг та гріхів. Мета посту полягає в тому, щоб очистити тіло і душу, виховати себе духовно та наблизитися до Бога. УНІАН розповість, як поститися в Різдвяний піст правильно.
В Україні Різдво Христове відзначається двічі - 25 грудня і 7 січня. Відповідно, Різдвяний піст триває:
- з 15 листопада по 24 грудня за старим стилем;
- з 28 листопада по 6 січня за новим стилем.
У народі Різдвяний піст ще називається Пилиповим - на честь святого апостола Пилипа, пам'ять якого віруючі шанують 27 листопада (14 листопада за старим стилем). Ця дата - останній день, коли можна їсти скоромну їжу.
Період Різдвяного посту важливим для кожного християнина, адже відразу після закінчення посту настає Різдвяний Святвечір - переддень великого свята Різдва Христового.
Важливо розуміти, що в цей період необхідні не тільки обмеження їжі, але і приборкання своїх плотських бажань. У Різдвяний піст потрібно утримуватися від:
- лихослів'я і образ;
- куріння і вживання спиртного;
- занять любов'ю;
- ненависті і жадібності;
- відвідування розважальних заходів.
Вашими головними заняттями на період посту повинні стати молитва і абсолютний спокій. Зрозумійте, що ви намагаєтеся стати ближче до Бога, а для цього вам потрібно відмовитися від усього того мирського, що наповнює ваше життя негативом або ілюзорним позитивом.
Також необхідно перестати вживати їжу тваринного походження, молочну продукцію і яйця. Все, що ви їсте, має бути від природи - на рослинній основі. У середу і п'ятницю можна їсти рослинну їжу без масла, а у вівторок, четвер - рослинну їжу з маслом. У суботу, неділю (крім останніх), а також на великі свята дозволяється вживати рибу.
Бажано відмовитися від консервації - вона негативно впливає на шлунково-кишковий тракт, який і так відчує стрес від різкої зміни харчування. Саме тому церковнослужителі рекомендують міняти раціон поступово, а не різко в перший день посту.