Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Роман Безсмертний - представник Кучми, помічник Ющенка, співавтор Конституції України

Роман Безсмертний в українській політиці з початку 90-х і встиг попрацювати при чотирьох президентах. До сьогодні його найвищими посадами були місце віце-прем'єр-міністра та робота в Тристоронній групі з питань Донбасу. Ми розповідаємо детальніше про його кар'єру та передвиборчу програму.

Роман Безсмертний

Політична програма:

Програма Безсмертного називається "Маніфест "Про майбутнє". Він переконаний, що "президентська програма не має фокусуватися на побутових речах, а головним завданням очільника держави є гарантування прав і свобод українців". Ідеологічний фундамент Безсмертного – прогресивний консерватизм та нео-консерватизм. Як він стверджує, його програма "не про те, скільки лампочок потрібно вкрутити в під’їзді чи на скільки підняти прожитковий мінімум", а про те, як зробити Україну великою.

Отож, як Безсмертний хоче зробити Україну великою?

Перш за все це стосується державного будівництва. Кандидат у президенти обіцяє прийняття нової Конституції, перехід на двопалатний парламент та зосередження повноти влади в Уряді України.

Безсмертний виступає за діалог України з Росією заради звільнення військовополонених, а реінтеграція Криму та Донбасу, згідно програми, має відбутися без особливих статусів цих регіонів. Також він обіцяє прийняти закон про зброю.

Подолання корупції відбудеться через боротьбу із монополістами, розвиток  конкурентності бізнесу та невідворотність покарання корупціонерів.

Для бізнесу  Безсмертний обіцяє лібералізацію податкового законодавства та зменшення  регуляторної функції держави. Ці функції отримають галузеві недержавні організації та об’єднання. Також економіку очікують лібералізація валютного законодавства, легалізація криптовалюти та підвищення ліміту на покупки в інтернеті до 1 000 євро на місяць. Економічні відносини з Росією зазнають краху, а продукція з РФ замінятиметься українською.

У земельному питання Безсмертний виступає за скасування мораторію на продаж землі, в соціальній сфері за впровадження сучасної системи страхової медицини та соціального страхування, а в освіті – за фінансування наукових досліджень та розробок для воєнно-промислового комплексу та суміжних виробництв.

Коментар політолога та журналіста Сергія Стуканова:

"Співавтор Конституції України й одне з облич Помаранчевої революції (після якої - голова виконкому партії Наша Україна), впродовж останніх років Роман Безсмертний перебував далеченько від політичної авансцени. Та роль посла в Білорусі (а згодом переговірника в Мінській підгрупі), вочевидь, не відповідає його амбіціям. Власне, саме тому Безсмертний (принаймні на виборах президента) не долучився до команди Гриценка й пішов окремо, орієнтуючись на той самий електорат (і, безумовно, відкусить кавалочок пирога). Від кількості відсотків, які він, зрештою, спроможеться акумулювати, значною мірою залежатиме динаміка його подальшого політичного руху. Хоча навряд чи ці вибори стануть трампліном для далекого стрибка".

Що відомо про особу Романа Безсмертного?

Роман Безсмертний один із найдосвідченіших політиків серед кандидатів у президенти. Його кар’єра розпочалася в середині 90-х – у віці 28 років він став депутатом Верховної Ради від Української республіканської партії. Згодом Безсмертний ще тричі ставав народним обранцем – від Народно-демократичної партії та двічі від "Нашої України".

Безсмертний працював при правлінні чотирьох президентів України. З 1997 року він на 5 років став представником Кучми в парламенті. Під час "касетного скандалу" Безсмертний висловлював підтримку Леонідові Даниловичу і не вірив, що він відповідальний за смерть Гонгадзе. Тоді наш герой стверджував, що скандал із плівками майора Мельниченка – "це була спланова акція проти самого Мороза" (саме Мороз вперше оприлюднив записи, які давали підстави вважати Кучму винним у зникненні та смерті журналіста). Безсмертний натякав, що це спланована провокація, щоб завдати шкоди іміджу України на міжнародній арені.

Вже через рік після "касетного скандалу" Безсмертний приєднується до наступного президента Віктора Ющенка. У 2002 він став координатором виборчого штабу блоку "Наша Україна". На виборах президента через два роки Безсмертний очолив штаб Ющенка, а під час Помаранчевої революції був комендантом Майдану. У 2006 теж керував передвиборчою кампанією "Нашої України". Тоді партія посіла 3 місце і отримала в Раді лише 80 місць, що було невдалим результатом, в якому звинуватили Безсмертного. Після цього він отримав посаду в Секретаріаті Ющенка, де пропрацював до 2009 року.

Безсмертний та його багаторічний патрон Віктор Ющенко

У переддень інавгурації Януковича Ющенко призначив Безсмертного Надзвичайним і Повноважним послом України в Республіці Білорусь. На посаді він пропрацював 15 місяців і був звільнений Януковичем. На його місце поставили "регіонала" Віктора Тихонова. Під час виконання своїх обов’язків Безсмертний проігнорував інавгурацію Лукашенка, через що в МЗС йому висловили своє невдоволення. Нещодавно в інтерв’ю ЦЕНЗОР.НЕТ він сказав, що ніколи би не пішов на "жалюгідне видовище злочинця, який незаконно став президентом".

Після початку війни з РФ дипломатичний досвід Безсмертного оцінив Президент Порошенко – політика призначили працювати в мінській групі з врегулювання питань Донбасу. Безсмертний займався питанням виборів на окупованій території. Проте за рік він пішов у відставку через протиріччя із президентом.  Після звільнення Безсмертний говорив, що формат Мінського процесу зайшов у глухий кут і жодна із сторін не має інструментів розв’язання конфлікту.

У 2016 році Безсмертний отримує запрошення із Аграрної партії України допомогти керівникам її апарату. До слова, до політсили причетний ще один кандидат у президенти – Віталій Скоцик. Як зазначав сам Безсмертний, він мав домовленість на певний час і за цей період встиг зробити партію відомою. Проте в президенти він вирішив іти самостійно – "я втомився подавати патрони тим, хто не вміє стріляти" - такі слова прозвучали, коли він прийняв рішення балотуватись.

Втім цього року Безсмертний ініціював створення нової неоконсервативної партії з оригінальною назвою "РУХ +380". Проте кандидат у президенти заручився лише формальною підтримкою, оскільки політсила ще не зареєстрована Мін’юстом. Зате він отримав схвалення екс-президентів Кучми та Ющенка.

Декларація Романа Безсмертного:

За 2017 років Безсмертний заробив всього 400 тис. гривень. 269 162 гривень він отримав від Київського національного університет культури і мистецтв, де він працює доцентом кафедри міжнародних відносин та 130 965 гривень від Аграрної партії України. Його дружина Тетяна Мокріді задекларувала 17 050 гривень страхових виплат.

На банківський рахунках кандидат у президенти тримає 73 895 гривень у «Державному експортно-імпортному банку України» та 75 110 гривень – Приватбанку. 7 тис. доларів і 115 тис. гривень у нього готівкою. Також у  дружини 12 тис. доларів готівкових коштів.

З об’єктів нерухомості в Безсмертного три земельні ділянки на Київщині загальною площею 22 500 м кв., житловий будинок на 100 м кв. та квартира в столиці на 172 м кв. У його дружини Тетяни 2 паркомісця, житловий будинок площею 129 м кв. Крім того, в неї дві земельні ділянки – у Вінниці на 774 м кв. та на Київщині на 1 200 м кв.

З цінного майна у Безсмертного колекція старовинних книг, а в дружини – годинник Chopard. Їздить подружжя на автомобілі Mersedes-Benz S 500 2005 року випуску, який належить чоловікові.

Безсмертний має 14 % корпоративних прав в науково-виробничому підприємстві "Система" та 17,5% в Інституті політичних технологій, кінцевим бенефіціарним власником якого є його дружина.

Політична кар’єра

У 1994 Безсмертний вперше став депутатом Верховної Ради від Української республіканської партії. Був одним із авторів Конституції України, прийнятої 28 червня 1996 року.

Через два роки потрапляє до Ради від Народно-демократичної партії. З 1997 по 2002 рік Безсмертний є постійним представником президента Кучми у Верховній Раді України.

З 2002 року Безсмертний зближується з Віктором Ющенком. Обирається від "Нашої України" до парламенту. Через два роки він вже керує виборчим штабом Ющенка та наметовим містечком на Майдані під час Помаранчевої революції.

Безсмертний під час Помаранчевої Революції

У 2005 році Безсмертний кілька місяців перебуває на посаді віце-прем'єр-міністра з питань адміністративно-територіальної реформи в урядах Юлії Тимошенко і Юрія Єханурова.

Через рік наш герой знову обирається до парламенту від партії "Наша Україна".

З 2007 року Безсмертного призначають заступником голови Секретаріату Президента України.

У 2010 році Ющенко призначає Безсмертного Надзвичайним і Повноважним послом України в Республіці Білорусь. Звільняє його через рік вже наступний президент Янукович.

У 2015-2016 Роман Безсмертний представляє Україну в політичній підгрупі Тристоронньої групи з врегулювання ситуації на сході України.

Після цього певний час працює у Центральному апараті Аграрної партії України.

У 2018 році Безсмертний вирішує балотуватись у президенти. На початку цього року він презентував нову партію "РУХ +380", проте ЦВК зареєструвала його самовисуванцем, оскільки політсила існує поки що неофіційно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ