Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Роман Насіров - 6 гривень доходу, 100 мільйонів застави та 2 мільярди збитків

Роман Насіров - юрист та фінансист за освітою, який здатен професійно завдавати збитків державі, вдавати смертельно хворого та бути головним дзюдоїстом України. Цього року він збирається стати президентом. Ми розповідаємо, чим відомий Насіров та як він збирається змінювати країну.

Роман Насіров

Політична програма:

Аналогічно до Олександра Шевченка, про якого ми писали вчора, Роман Насіров не вражає потенційних виборців чимось оригінальним у своїй програмі. У тексті колишнього глави ДФС повно заїжджених гасел та популістичних обіцянок, які наліво-направо виголошують усі кандидати на виборах різного рівня. Не маючи за собою якогось ідейного чи ідеологічного підґрунтя, тези пропоновані Насіровим є надто банальними, щоб змусити виборців проголосувати за їх автора.

Насіров обіцяє економічне зростання впродовж 2-3 років своєї каденції. Для цього він проведе податкову реформу, також гарантує нове митне та податкове законодавство, впровадження сучасних технологій, розвиток сільського господарства, зменшення поборів та податкового навантаження на бізнес. Хіба не рай?

У найкоротші строки обіцяє відновити територіальну цілісність, повернути полонених та політв’язнів; створити відносини із сусідами в інтересах України. Влітку, в ефірі "112 Україна" Насіров заявив, що зможе знайти спільну мову з президентом РФ Путіним, оскільки той любить дзюдо, а Насіров є чинним президентом Федерації дзюдо України. Мабуть, кандидат у президенти збирається перемогти Путіна в двобої.

Ветеранам війни Насіров гарантує державну підтримку, компенсації, пільги, високі зарплати та спрощений механізм надання статусу УБД. Армію кандидат у президенти збудує за міжнародними стандартами та зробить контрактною.

Цинічно, але фігурант антикорупційних розслідувань хоче ліквідувати корупцію. Насіров пропонує доопрацювати законодавство, забезпечити незалежність суддів і судів та встановити суворішу відповідальність за протиправні дії.

Щоб підвищити в Україні соціальні стандарти Насіров забезпечить охочих працювати гідним зарплатами та робочими місцями. Задачею №1 для нього є зупинення трудової еміграції. Також у планах екс-глави ДФС наблизити соціальні стандарти до європейського рівня, провести пенсійну реформу та забезпечити базове безкоштовне медичне обслуговування.

Для освітньої сфери Насіров підготував наступні обіцянки: гарантоване перше місце праці для випускників ЗВО, розвиток професійно-технічної освіти, безкоштовні програми з вивчення англійської мови та ще купу райських змін, які забезпечать "зрощення освітнього потенціалу молоді".

Крім того, містер "картата ковдра" у разі своєї перемоги реформує правоохоронну та пенітенціарну системи та зробить судову гілку незалежною.

Насіров у знаменитій ковдрі в залі Солом'янського суду

У сфері міжнародних відносин Насіров знайде нові ринки збуту та витіснить імпортні товари товарами українськими, але європейської якості.

Зрештою, якщо потрібно написано безглузду пафосну багатообіцяючу промову чи схожу передвиборчу програму, приміром, щоб стати депутатом якоїсь міської ради, звертайтесь до авторів тексту Романа Насірова – кандидата в Президенти.

Коментар від журналіста та політолога Сергія Стуканова:

"Атака – найкращий захист. Саме цей принцип вирішив взяти на озброєння скандальний екс-очільник Державної фіскальної служби Роман Насіров. Людина, яка замалим два роки тому, накрившись тепер вже хрестоматійною картатою ковдрою, вдавала безпомічну та слабу (аби тільки уникнути правосуддя), нині принесла до ЦВК документи й зареєстрована кандидатом у президенти. Зухвальство? Я б сказав: вирок нашій всуціль корумпованій судовій системі, яка нещодавно не лише виправдала Насірова, але й рекомендувала Кабміну поновити його на посаді голови ДФС. Насіров, ясна річ, не має жоднісіньких шансів на політичну кар’єру. Та, маючи гроші, цілком може дозволити собі погратися в кандидата, дискредитуючи, крім судової, ще й політичну систему".

Що відомо про особу Романа Насірова?

Роман Насіров здобув "славу" завдяки гучному процесу розслідування фактів зловживання владою та використання службового становища в рамках "газової справи Онищенка". Суть обвинувачень полягає в тому, що Насіров у 2015-2016 роках незаконно діяв в інтересах нардепа Олександра Онищенка. Екс-глава ДФС надав керівникам регіональних та територіальних органів податкової службу вказівку приймати безпідставні рішення про розстрочення податкового боргу ТОВ "Фірма "Хас", ТОВ "Карпатнадраінвест", ТОВ "Надра Геоцентр". Усі три фірми напряму або через інших осіб пов’язані із Онищенком. НАБУ оцінило збитки державі від діяльності Насірова в розмірі понад 2 млрд гривень.

Схема розкрадання коштів, до якої причетний Насіров

У березні 2017 НАБУ вручило Насірову, який тоді переховувався у Феофанії (лікарня для держслужбовців) підозру. Свій захист у суді кандидат у президенти вів старим перевіреним методом – затягуванням часу – Насіров прикидався хворим і навіть переніс операцію. Солом’янський суд тоді заарештував екс-главу ДФС на 60 діб із правом внесення застави в розмірі 100 мільйонів гривень.

НАБУ зачитує підорзру Насірову в лікарні "Феофанія"

За два тижні після арешту дружина Насірова Глімбовська Катерина скористалася цим правом і внесла за свого чоловіка заставу. Журналіст Мустафа Найем повідомляв, що половину грошей дав тесть Насірова Олександр Глімбовський, який був одним із головних підрядників на ЄВРО-2012 (З 2010 року компанії пана Глімбовського виграли державні тендери на загальну суму 3,39 млрд грн). САП зобов’язало теперішнього кандидата в президенти носити електронний браслет, здати паспорт та звітувати про зміну місця проживання.

Восени минулого року Насірова поновили на посаді очільника ДФС, що викликало величезне обурення в суспільстві. Забігаючи наперед, скажемо, що він так і не повернувся на місце роботи.

Коли НАБУ оголошувало Насірову підозру, Кабмін лише відсторонив його від роботи на посаді голови ДФС. Звільнення можна було досягнути лише через суд. Але, оскільки розслідування справи ще тривало і вину Насірова не довели, то не було і підстав для такого рішення.

Тодішній міністр фінансів Олександр Данилюк спробував домогтися звільнення Насірова іншим способом. На початку 2018 року міністр вніс на засідання Уряду подання про звільнення Насірова на підставі інформації про наявність у нього громадянства Британії. У результаті нашого героя все-таки звільнили, але відбулась класична зрада – Окружний адмінсуд Києва визнав незаконним рішення Уряду про звільнення Насірова. Також суд зобов’язав виплатити йому 174 тис. гривень зарплати за час "вимушеного прогулу".

Саме ця ситуація спричинила тижневу присутність Насірова в заголовках багатьох українських та іноземних видань. Але тут варто зрозуміти одне: перебування або неперебування на посаді голови ДФС ніяк не вплинуло на кримінальну справу проти нього.

До арешту та суду Насірова в нього виявили незадекларовану квартиру в Лондоні. Про неї розповів його колишній заступник Костянтин Лікарчук, який неодноразово критикував та звинувачував у корупції свого шефа. Лікарчук виклав у Facebook документи, де зазначалось, що Насіров став власником нерухомості у столиці Британії ще в 2007 році.  

Також мав місце конфлікт між Насіровим та екс-очільником Одеської області Міхеїлом Саакашвілі. Він стався через компанію "Вернон", яку впродовж 30 годин перевіряли на одеській митниці. Економічна правда, припускала, що ситуація із перевіркою це лише поверхня сварки між політиками. За нею ховалось бажання Саакашвілі поставити на чолі одеської митниці свою людину. Проте кандидатура мала бути узгоджена із центром і, очевидно, Насіров був проти.

Насіров та Саакашвілі

Декларація Романа Насірова:

Рівно 6 українських гривень заробив Роман Насіров за 2017 рік. Це сума відсотків від "Укргазбанку". Зате в його дружини справи йшли значно краще. Катерина Глімбовська заробила близько 9,1 млн гривень. 39 тис. гривень зарплати в "Альтіс Констракшн", ще 17 тис. від тієї ж компанії як додаткове благо та найбільше – 9,1 млн гривень – від договору про участь у Фонді фінансування будівництва.

Насіров задекларував готівкою 55 тис. доларів та 1,3 млн гривень. "Суттєві" суми в нього лежать в "Укргазбанку" та "Приватбанку" - 3 та 197 гривень відповідно. Ще 297 тис. доларів він розмістив на іноземному брокерському рахунку.

Його супутниця Катерина задекларувала готівкою 120 тис. доларів та 2,1 млн гривень. У банках вона тримає 155 тис. гривен та 30 євро. Крім того, 50 млн гривень застави в Солом’янському районному суді міста Києва.

Насіров володіє в Чернігові земельною ділянкою площею 395 кв.м. Крім того, на Чернігівщині  він задекларував ще три ділянки на 5900, 33000 та 10750 кв.м. Найбільша з них дорівнює за площею 4,5 футбольним полям. Також він орендує 14 земельних ділянок у різних селах тієї ж області.

Дружина екс-глави ДФС Глімбовська має дім площею 414 кв.м та квартиру в столиці на 157 кв.м. Також вона володіє земельними ділянками на 502 і 450 кв.м. місто Козин Київської області.

Пара Насірова та Глімбовської задекларували велику кількість дорогих годинників, одягу, ювелірних прикрас, колекцію монет та вина. Ще в них є твори мистецтва та антикваріат, серед яких роботи Столяренка, Глущенка, Коцка, Смирнова, Реунова та Архипенка.

Їздить Насіров на Toyota Camry 2008 року випуску та на орендованому LEXUS LS 600. У дружини два позашляховини – Land Rover, TOYOTA LAND CRUISER PRADO 150 і мотоцикл Harley Davidson.

Політична кар’єра:

З 2013 до 2014 року був заступником голови правління Державної продовольчої зернової корпорації України. На той час очолював український офіс компанії BTG Pactual.

До цього Насіров працював на керівних посадах у комерційних компаніях у сфері торгівлі цінними паперами та брокериджу.

У 2014 році на парламентських виборах став депутатом Верховної Ради VIII скликання від БПП "Солідарність". Був 51-им у списку партії. Наступного року Насіров став членом комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики. Згідно із веб-порталом українського парламенту екс-глава ДФС пропустив більшість засідань Ради.

Насіров з дружиною Катериною Глімбовською на інавгурації президента США Дональда Трампа

У травні 2015 року призначений на посаду голови Державної фіскальної служби.

У березні Насірова заарештували за звинувачення у "газовій справі Онищенка", того ж місяця він вийшов під заставу розміром 100 млн гривень.

Наприкінці цього року в жартівливій формі обговорював об’єднання перед виборами із Геннадієм Балашовим в ефірі ZIK.

Влітку 2018 року Насіров заявив, що балотуватиметься в президенти. ЦВК зареєструвала його кандидатуру 21 січня як самовисуванця.

Відео, яке запам'яталось:

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ