Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Олександр Шевченко - Буковель, Буковель та Буковель

Олександр Шевченко вже другий кандидат у президенти України із цим прізвищем. Про першого - Ігоря Шевченка - ми писали на початку місяця. Обидва Шевченка практично не відрізняються - у них мізерні шанси виграти, тривіальні програми та немалі статки. Зате в Олександра є дві переваги - Ігор Коломойський та Буковель, якими він всіляко користується, щоб стати президентом.

Олександр Шевченко

Політична програма:

Передвиборчий текст Шевченка названий "Країна Гідності і Правди". Для нього гідність і правда – базові принципи модерної країни.

У вступі Шевченко розмірковує про глобальні цивілізаційні процеси, оновлення влади та порівнює Україну із корпорацією Apple. Він каже, що нашій країні допоможе –  як колись це сталось із американською компанією – щось кардинально нове для побудови свіжої стратегії розвитку.

Яку стратегію пропонує Україні Шевченко? Це стратегія "Гідності!Правди!Перемоги!". Кожному із трьох елементів стратегії Шевченка на наступні 5 років присвячено по розділу програми.

"Країна Перемоги". Тут Шевченко береться одразу за все. Він відверне "велику війну", знищить економічні відносини з Росією та зруйнує "п’яту колону". Кандидат у президенти обіцяє зробити патріотичне виховання основою не лише школи, а й усієї роботи держорганів з молодим поколінням. Мабуть, ще з роддому маленьких українців супроводжуватимуть рушники, Шевченко та калина.

Шевченко не перший із кандидатів планує легалізувати носіння зброї. Такі ж пункти можна знайти в програмах Наливайченка та Гриценка. Також він закликає українців бути готовими до мобілізації. У разі ескалації. Про всяк випадок.

Щодо Криму та Донбасу буде вестись прагматична та ефективна зовнішня політика, яка буде спрямована на повернення окупованих території та повернення політв’язнів і полонених.

"Країна Правди". У цій частині Олександр Шевченко перелічив свої ініціативи та законопроекти, які він запропонує, ставши главою держави. В основному це стандартні речі про боротьбу з корупцією, імпічмент президента, вибори за відкритими списками та зменшення кількості нардепів та чиновників, які є в програмах практично кожного кандидата. Нічого нового, окрім популістичних продубльованих обіцянок Шевченко не резюмує.

"Країна Гідності" передбачає ріст зарплат до 500 євро та пенсії до 300 впродовж трьох років, але лише за умови покращення економіки та збільшення інвестицій. На думку авторів тексту програми, для росту економіки, яка з сировинної олігархічної має перетворитися на "креативну економіку" майбутнього, потрібно 10 млрд інвестицій щороку.

Також Шевченко обіцяє прибрати з ринку газу монополістів, скасувати "Роттердам плюс" та відбудувати транспортну інфраструктуру.

У планах кандидата в президенти безкоштовна освіта, впровадження медичного страхування та українізація інформаційного поля.

Програма Олександра Шевченка поки що одна із найменш оригінальних серед текстів уже зареєстрованих кандидатів. Запропоновані ним зміни для країни навряд чи зачеплять виборця після їх прочитання. Навіть псевдонаукові ідеї Балашова чи заклики до примирення з Росією Мураєва виглядають цікавішими, оскільки в них є хоч якась контраверсійність. У Шевченка все навпаки – спочатку проблеми Донбасу та Криму без конкретних механізмів вирішення (лише якась дипломатична боротьба), далі обіцянки про ріст економіки, а заодно пенсій та зарплат, потім рішучі заяви навести лад у владі та знищити корупцію, а в кінці, як зазвичай, трохи про освіту, медицину та екологію. Як казав один відомий російський пропагандист: "Впрочем, ничего нового".  

Коментар політолога та журналіста Сергія Стуканова:

"Власник курорту "Буковель" і людина Ігоря Коломойського на Прикарпатті. Так двома тезами можна схарактеризувати народного депутата від партії УКРОП Олександра Шевченка. Позаяк про особливості розвитку "Буковелю" неодноразово писали у медіа (зокрема, про купівлю за безцінь землі у селі Поляниця Яремчанського району), то повторюватися не буду. Але нині курорт стає в добрій нагоді братам Шевченкам (Віктор став депутатом 2016 року від Калуського району) у проведенні їхньої агітації. За інформацією громадянської мережі Опора, під час виборчих кампаній до Верховної Ради "Буковель" перетворювався на "конвеєр для непрямого підкупу виборців": для тисяч Івано-франківців була організована безкоштовна поїздка до "Буковелю", де проходили зустрічі з кандидатами. Що стосується програми Олександра Шевченка, то й вона теж не позбавлена популізму й містить завжди актуальні безпрограшні тези (як-от, скорочення кількості депутатів, закон про імпічмент президента, зменшення на третину кількість чиновників)".

Що відомо про особу Олександра Шевченка?

Широкому загалу Олександр Шевченко відомий як колишній директор популярного гірськолижного курорту в Карпатах "Буковель". Зараз відпочинковим комплексом володіє ТОВ "Скорзонера", що входить до групи "Приват" олігарха Ігоря Коломойського. За даними держреєстру юридичних осіб одним із засновників "Скорзонери" є ТзОВ "Галичина-Цукор", корпоративні права на яке належать дружині Шевченка.

Громадянська мережа ОПОРА з’ясувала, що на парламентських виборах у 2012 році Шевченко використовував контроль над курортом "Буковель" для підкупу виборців. Його команда організовувала виїзди для громадян з Івано-Франківська на гірськолижний курорт. Там людям пропонували пообідати та покататись на підйомнику, після чого їх чекала зустріч із самим Олександром Шевченком. Він заявив, що привіз на "Буковель" 30 тис. своїх потенційних виборців.

Цьогоріч Шевченко теж не був до кінця чесним. На Вінниччині, Черкащині та Буковині кандидат на пост глави держави розігрував поїздки в "Буковель" за репост його дописів у Facebook.

Годинник за майже 900 000 гривень

Згідно матеріалу "Слово і діло" Олександр Шевченко виконав лише 19% своїх передвиборчих обіцянок на посаді депутата України. У рейтингу відповідальності він посідає 310 місце. Свою неспроможність виконувати обіцяне він пояснив тим, що його закони блокуються «владною коаліцією».

Впродовж своєї каденції в парламенті Шевченко відзначився бійкою із Олегом Ляшком. Перший звинуватив радикала в тому, що він піариться на війні на Донбасі. Тоді Шевченко відправив Ляшка в нокдаун, проте за 4 роки він вже не шкодував для Олега Валерійовича слів подяки.

Свою діяльність у Верховній Раді VIII скликання Шевченко розпочав з фракцією БПП, але менш, ніж за рік вийшов з неї. Офіційна причина виходу – розчарування в діяльності влади, неофіційна – така ж як і в Купрія – зіпсовані стосунки Коломойського з Порошенком. Окрім Шевченка та Купрія, з БПП вийшли Батенко та Денисенко.

Трохи згодом Шевченко став членом партії УКРОП, яка і делегувала його на Президентські вибори. У день з’їзду партії, на якому прийняли рішення висунути кандидатом екс-власника "Буковелю", заяву про вихід з УКРОПУ написав мер Дніпра Борис Філатов, який був один із засновників партії. Він назвав партійний з’їзд "цирковим бродячим шоу під назвою «Буковель на виїзді". На початку цього року Філатов обізвав Шевченка "звичайним тупим ідіотом". Це було реакцію на заяву кандидата в президенти про кампанію дискредитації його "російського-порошенківсько-медведчуковською пропагандою", яку організувала "банда" із Філатова, "Свободи" та Медведчука.

На сайті громадського руху ЧЕСНО розміщено інформацію про те, що Шевченко фігурує в двох антикорупційних розслідуваннях. Перше стосується підкупу виборців, про це ми писали раніше. У ньому також фігурує брат Шевченка – Віктор, теж депутат Верховної Ради та член УКРОПу. Друге розслідування стосується тендеру на ремонт автодороги державного значення Н-09. Шевченко, а також народні Михайло Довбенко, Анатолій Матвієнко і Юрій Дерев’янко влаштували скандал навколо фірми, яка виграла тендер. Після цього відбувся ще один відбір, у якому фірма Шевченка перемогла, ставши, на диво, вигіднішою, ніж четверо конкурентів із дешевшими пропозиціями.

Декларація Олександра Шевченка:

За 2017 рік імовірний президент заробив всього трохи більше 250 тис. гривень. Це його офіційна зарплата у Верховній Раді. Очевидно, для життя цього недостатньо, тому він позичив 200 тис. у Родзоняка Романа, керівника компанії "Скорзонера". Те ж саме зробила цивільна дружина Шевченка Тетяна. Але вона позичила більше – понад 970 тис. гривень, ще 650 тис. у підприємця Демка Романа. Хоча заробіток супутниці Шевченка був солідним. Вона задекларувала майже 5 млн доходу від підприємницької діяльності та ще 72 тис. зарплати (джерело доходу не вказано).

У Шевченка 155 тис. доларів готівкою, 125 тис. гривень у "Райффайзен Банку Аваль" та 127 тис. у "Приватбанку". Ше 1,5 млн він позичив ТзОВ "Галичина-Цукор", яке належить супутниці Тетяні.

У цивільної дружини 4,9 млн гривень готівкою, 50 тис. гривень у "Приватбанку" та 63 тис. гривень в "УКРСИББАНКУ".

У Шевченка згідно декларації немає об’єктів нерухомості. Він лише орендує спільно з дружиною будинок на 193 м кв. в ТзоВ "Буковель" та три офіси по 113, 50 та 318 м.кв.

Дружина володіє трьома земельними ділянками 363, 2400 та 906 м.кв. та правами на дві квартири. На першу, площею 28,3 м.кв. вона має 37,3% прав, а другою володіє повністю. Її ціна та площа не співмірні – всього 1,2 млн за 672 м.кв. Очевидно, в Івано-Франківську, де знаходиться практично вся нерухомість Шевченків, позаминулого року значно впали ціни на нерухомість. Крім цього, Тетяна Шевченко має у власності нежитлову будівлю на 237 м.кв, паркомісце на 166 м.кв. та орендує квартиру на 323 м.кв.

Скандальні білборди Шевченка

Їздить Олександр Шевченко на позашляховику Toyota Sequoia, який орендує в ТзОВ "Буковель". Також кандидат у президенти зареєстрував 5 наручних годинників фірм Breitling, Longines, Ulysse Nardin(2 шт) та Rolex. Тут журналісти з'ясували, один із годинників фірми Ulysse Nardin можна купити за 34 тис. доларів або 900 тис. гривень. Його дружина задекларувала кільце з діамантом на годинник Chopard. Вартість усіх об’єктів у декларації не вказана.

Політична кар'єра Олександра Шевченка:

У 2010 році Шевченко стає депутатом Івано-Франківської облради.

У 2014 році потрапляє до Верховної Ради України від БПП "Солідарність". У парламенті працює в комітеті з питань бюджету.

У 2015 році виходить із парламентської фракції БПП. Після цього вступає до партії УКРОП.

5 грудня в результаті праймеріз Шевченка оголошують єдиним кандидатом у Президенти від партії УКРОП. ЦВК зареєструвала його 21 січня 2019 року.

Відео, яке запам'яталось:

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ