Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

росія намагається зруйнувати єдність і солідарність Європи – Герман Галущенко

Міністр енергетики України Герман Галущенко підвів підсумки робочого візиту до американського Піттсбургу, де 21-23 вересня проходив перший Глобальний форум чистої енергетики. Про це він написав на своїй Facebook-сторінці.

У ході поїздки міністр провів низку зустрічей з колегами з Європи, США, Канади, Австралії.

«Війна в Україні не сходить з порядку денного світових лідерів, Європа і світ продовжують підтримувати нас. І це зміцнює впевненість у нашій перемозі», - зазначив міністр.

Він зауважив, що міжнародні партнери розуміють, що російська федерація проводить активну інформаційну кампанію з метою руйнації єдності та солідарності європейських країн, збурювання європейських громадян та налаштування їх проти своїх урядів та України.

«Я неодноразово наголошував на всіх зустрічах, і не лише під час цієї поїздки, а й до початку великої війни: відмова від російських енергоносіїв – це не лише питання цін на електроенергію чи газ, перехід з викопного палива на чисту енергію – це не лише питання екології. Це все – питання безпеки та незалежності. росія не цуратиметься жодних засобів, аби зберегти свій геополітичний вплив», - наголосив Герман Галущенко.

Єдність і солідарність всіх європейських країн зараз – це можливість достойно пережити цю важку зиму, всупереч усім енергетичним маніпуляціям росії. І зараз саме час позбавитися енергетичної залежності від рф, додав міністр.

«Перемога на енергетичному фронті – це одна з найбільш важливих складових перемоги у війні. Адже саме з продажу енергоносіїв (і в тому числі, до Європи), росія отримує кошти для ракет, танків і важкої артилерії, якою вона нищить українські міста і вбиває наших громадян. За півроку війни, з 24 лютого до 24 серпня 2022 року, доходи від експорту росією енергоресурсів становили $158 млрд. Для порівняння – військовий бюджет росії на 2021 рік склав близько $ 66 млрд» - зазначив Герман Галущенко.

Він наголосив на необхідності публічного діалогу зі світовими політичними лідерами та суспільством щодо поточної ситуації, адже наслідки військової агресії рф проти України, можлива ядерна катастрофа, спровокована росією, може торкнутися кожного.

Тому обов’язковою темою всіх зустрічей міністра в ході робочого візиту було питання відновлення ядерної безпеки України та світу. «Безпрецедентна варварська поведінка росіян щодо українських цивільних ядерних об’єктів, обстріли атомних електростанцій, військова техніка та боєприпаси біля атомних блоків – це прямий шлях до світової ядерної катастрофи», - зазначив Герман Галущенко.

«Вже кілька разів ми були в одному кроці від аварії на ЗАЕС. Світ має перестати випробовувати долю і стійкість наших ядерних технологій до збройної агресії рф. Має бути розроблений дієвий механізм із системою гарантій, спрямований на запобігання атакам на об’єкти мирної атомної енергетики. Вже очевидно, що чинні договори та конвенції, учасницею яких є в тому числі, російська федерація, не працюють або є неефективними», - наголосив міністр, додавши, що саме цю тему обговорювали на тристоронній зустрічі з міністром енергетики США Дженніфер Гренголм та генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі. Консультації з цього приводу продовжаться вже наступного тижня.

Міністр також звернув увагу на позитивну та перспективну тематику Глобального форуму чистої енергетики.

«Global Clean Energy Action Forum став ярмарком сучасних технологій. Поки ми стримуємо енергетичну агресію та зміцнюємо нашу енергетичну стійкість, компанії з усіх кутів світу розвивають нові технології, які у майбутньому стануть гарантією енергетичної незалежності – у сферах водневої енергетики, накопичувачів, транспорту та інші рішення для вуглецево нейтральної економіки. Ми неодмінно скористаємося новітніми ідеями для відбудови українських міст після нашої перемоги», - підсумував Герман Галущенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ