Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росія нарощує війська на спірних з Японією територіях

Росія викликала дипломатичний конфлікт, побудувавши казарми на суперечливих островах поблизу Японії.

Як зазначає ReutersРосія заявила, що в понеділок для її військових було побудовано нові казарми на декількох островах поблизу Японії, які є спірною територією між цими двома державами. Також Росія добавила, що буде розбудовувати інфраструктуру для броньованих машин. Японія розцінила такі дії як дипломатичний конфлікт.

Міністерство оборони Росії повідомило, що вони планують наступного тижня перевести свої війська до чотирьох житлових комплексів, які знаходться на двох із чотирьох суперечливих островів, відомих в Росії як Південні Курили, а у Японії їх знають як “північні території”.

У свою чергу Міністерство оборони Японії заявило, що Росія розмістила 3500 військових на двох найбільших островах і продовжує нарощувати військовий вплив у регіоні.

Цікаво, що Росія повідомила про нарощення військ на території після того, як Кремль заявив, що прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе має змогу 21 січня відвідати Росію , у зв'язку з тим, що обі країни активізують зусиллся щодо урегулювання територіальної суперечки, яка завадила їм підписати мирний договір під час Другої світової війни.

Нагадаємо, що радянські війська захопили чотири острови в кінці Другої світової війни, а на сьогодення і Москва, і Токіо вимагають суверенітету над ними.

Дипломати з обох сторін неоднократно говорили про можливість відродження радянської домовленості про проект, який передбачав повернення двох із чотирьох островів у рамках мирної угоди. Президент Володимир Путін та прем'єр-міністр Сіндзо Абе провели численні особисті зустрічі, щоб спробувати досягти прогресу в цьому питанні.

Японія стурбована тим, що Росія безпідставно нарощує війська, які включають в себе військові літаки, протиракетну оборону та інші розгортання.

В свою чергу Москва заявляє, що занепокоїна розгортанням Японією ракетної системи Aegis Ashore U.S., що є частиною нових планів Токіо з оборони проти Китаю, Північної Кореї і Росії. Російські політики говорять, що вони бояться того,що Японія може погодитися на розміщення американських ракетних комплексів на островах, якщо вони будуть повернуті в Токіо, і що Москва могла б укласти угоду, тільки якщо отримає гарантію, яка виключає такий сценарій.

Тим часом Росія продовжує укріпляти свій вплив на островах.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ