Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Росія відмовляє Україну від видобування сланцевого газу

Американський метод видобування сланцевого газу зашкодить річкам Росії, стверджують чиновники РФ.

Мінприроди РФ стурбований можливим негативним впливом проектів з видобутку сланцевого газу в Україні на екологічну ситуацію в прикордонних районах Росії.

Як йдеться в повідомленні прес-служби Мінприроди РФ, російське відомство направило в Міністерство екології та природних ресурсів України лист з аналізом екологічних ризиків при здійсненні проектів видобутку сланцевого газу в прикордонних з Росією районах, а також з проханням провести двосторонню робочу зустріч з цього питання.

За даними, наявними в розпорядженні Мінприроди РФ, видобуток сланцевого газу в Україні, найімовірніше, буде здійснюватися за допомогою технології гідророзриву пласта (ГРП), широко поширеному в США.

Даний метод передбачає буріння горизонтальної свердловини у межах пласта сланцевого комплексу на глибині від 500 м до 3 тис. м з застосуванням високотоксичного хімічного розчину.

"При цьому половина розчину (зворотний приплив) після застосування ГРП повертається на поверхню землі разом з газом і вимагає технологічно складної дорогої утилізації або захоронення, а інша залишається в надрах, фактично утворюючи полігон підземного захоронення рідких токсичних промислових відходів", - пояснюється в повідомленні відомства.

При застосуванні методу гідророзриву пласта існують реальні передумови забруднення поверхневих і підземних вод, використовуваних населенням Росії для питних і господарських потреб, вважають в Мінприроди РФ.

ICTV

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ