Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Російські ЗМІ підрахували у скільки обійдеться видача паспортів ЛНР/ДНР

Російські ЗМІ підрахували вартість видачі російських паспортів мешканцям тимчасово окупованих територій. Про це пише ВВС.

The Bell: витрати на "роздачу паспортів"

Через три дні після виборів в Україні Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок надання жителям ДНР і ЛНР російського громадянства. The Bell порахував, у скільки це обійдеться бюджету країни, про це пише Російська служба ВВС.

Російський паспорт у теорії гарантує безкоштовну освіту, медобслуговування, виплату пенсій та інших посібників, перераховує видання. І наводить приклад того, у що вилилася видача російських паспортів в Абхазії: Росія взяла на себе зобов'язання доплачувати місцевим пенсіонерам, якщо сама Абхазія встановлювала їм пенсію нижче обумовленого мінімуму.

"Пенсія громадянина Абхазії - близько 500 рублів, російська - на рівні 8500 рублів. У Абхазії її отримують більше 30 тисяч чоловік", - розповіла завідувачка лабораторією економіки народонаселення і демографії економічного факультету МДУ Ольга Чудіновскіх. Експерт припускає, що в Донецьку і Луганську бажаючих отримати доплату буде більше.

На виплати 33 тисячам росіян, які постійно проживають в Абхазії і Південній Осетії, в Пенсійному фонді закладено 771 млн рублів (11,9 млн доларів) в 2018 році і 810 млн - в 2019-м. У ДНР і ЛНР зараз проживає близько 3,6 млн осіб, з них приблизно 1 млн осіб складають пенсіонери. Згідно із законом пенсія громадянина РФ не може бути меншим за прожитковий мінімум, він становить приблизно 8846 рублів залежно від регіону.

Якщо пенсіонери ДНР і ЛНР захочуть отримувати російську пенсію, то тільки це обійдеться бюджету в суму від 100 млрд рублів (при виплаті мінімальної пенсії) до 175 млрд рублів на рік (виходячи з середнього розміру російської пенсії близько 14 тисяч рублів), оцінив провідний аналітик компанії "Пенсійні та актуарні консультації" Євген Біезбардіс. Для порівняння: в ЛНР середня пенсія в червні 2018 року було дорівнює приблизно 4847 рублів.

Видання припускає, що російський уряд вже робить якісь виплати проживають в ДНР і ЛНР, оскільки з липня 2014 года Київ припинив виплачувати пенсії і соцдопомоги, а також зарплати бюджетникам.

Хто взяв на себе соціальні витрати в ДНР і ЛНР, офіційно не відомо. Принаймні російський мінфін стверджував, що федеральний бюджет країни до цього відношення не має. Засекречені витрати бюджету зростають з 2014 року - на 2019 рік влада засекретили понад 3 трлн рублів, підраховували експерти РАНХиГС та Інституту Гайдара. Це 16,9% всіх витрат або майже 3% ВВП.

У рішенні з паспортами з точки зору економіки повинні бути і плюси, вважає видання: переселившись, нові росіяни будуть платити податки, але головне, що Росії потрібно вирішувати демографічні проблеми. Одна з цілей нової концепції міграційної політики РФ до 2025 року - переселення в Росію 5-10 млн чоловік з країн ближнього зарубіжжя.

Але політичні ризики і зростання соціальних витрат переважують плюси від можливого приросту чисельності населення, вважають економісти. Указ Путіна може обернутися новим протистоянням і новими санкціями, відзначає провідний науковий співробітник "Центру розвитку" Вищої школи економіки Андрій Чернявський.

Якщо громадяни ЛНР і ДНР переїдуть в Росію і стануть працюючим тут населенням, це може забезпечити приріст економіки, міркує Ольга Чудіновскіх, але більш імовірно, що вони будуть користуватися бонусами громадянства у себе на батьківщині.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ