Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Російський уряд засекретив звітність однієї з найбагатших держкомпаній - ЗМІ

Уряд РФ дозволив "Роснефтегазу", раду директорів якого очолює виконавчий директор "Роснефти" Ігор Сєчін, не розкривати свої фінансові показники. На рахунках компанії могло зібратися понад 600 мільярдів рублів. Про це повідомляє Дождь.

"До 2016 року "Роснефтегаз" було відкритим акціонерним товариством (ВАТ) і щороку публікувало фінансову звітність за російськими стандартами бухгалтерської звітності (РСБЗ). Однак торік компанія змінила організаційно-правову форму, ставши акціонерним товариством (АТ). Форма АТ дозволяє компанії не публікувати фінансову звітність без вказівки акціонера", - йдеться в публікації.

У грудні 2016 року уряд прийняв рішення, що звітність "Роснефтегаз" не публікуватиметься. Про це розповів федеральний чиновник і підтвердила знайома з Сечіним людина. Представник Мінекономрозвитку Олена Лашкіна сказала, що це питання знаходиться в компетенції уряду.

Доходи "Роснефтегаз" все одно жорстко контролюються, наголосив прес-секретар "Роснефти" Михайло Леонтьєв.

Уряд створив "Роснефтегаз" у 2004 році як тимчасове сховище акцій "Газпрому" і "Роснефти". Однак компанію досі не ліквідовано і вона володіє 50,1% акцій "Роснефти", майже 11% "Газпрому" і 27,63% "Інтер РАО". За рахунок дивідендів від них "Роснефтегаз" на 31 грудня 2015 року зібрав 472,3 мільярда рублів — це короткострокові фінансові вкладення, в основному депозити та грошові кошти (дані системи "СПАРК-Інтерфакс"). Для порівняння, у "Газпрому" на кінець 2015 року було на рахунках 565 мільярдів рублів, у найбільшої енергетичної держкомпанії "ФСК ЄЕС" — лише 62 мільярди, у "Аерофлоту" – 32,5 мільярда.

За розрахунками Дождя, у 2016 році "Роснефтегаз" отримав у вигляді дивідендів ще 131 мільярд рублів. З урахуванням виплати 25% прибутку у федеральний бюджет на рахунках компанії наприкінці 2016 року могло бути більш як 600 млрд рублів.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ