Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Розпочали екстрену вакцинацію для тих, хто контактував з хворими на гепатит А на Вінниччині

Мобільні бригади почали екстрену вакцинацію для тих, хто контактував з хворими на гепатит А на Вінниччині. Про це повідомили у пресслужбі МОЗ.
Фото: Depositphotos

Йдеться про вакцинацію проти гепатиту А для кола контактних осіб. Тобто рідних та близьких, з якими пацієнти з лабораторно підтвердженим діагнозом вірусного гепатиту А контактували напередодні, проживають разом чи ділять спільний побут. 

У разі виникнення осередку захворювання на гепатит А, вакцинацію контактним людям як правило проводять у перші два тижні після контакту з хворим. Коло близьких контактів встановлюють медики. Вони заважають на близьке оточення госпіталізованих, людей, які разом проживають, спільно харчуються, користуються спільними туалетними кімнатами. 

«У відповідь на спалах гепатиту А на Вінниччині до області доставлено понад дві тисячі вакцин. В першу чергу почалася вакцинація медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А. Другий етап протидії поширенню захворювання – це проведення екстреної вакцинації кола контактних осіб. Це безоплатні щеплення серед “близьких контактів” пацієнтів з підтвердженими діагнозами. Медики пропонуватимуть їм пройти вакцинацію, оскільки це надійний захист імунітету та можливість зупинити поширення гепатиту А через близькі контакти», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Через побутові контакти спалах поширюється на найближчі населені пункти області. Випадки вірусного гепатиту А, окрім Вінниці, виявили у Могилів-Подільському, Хмільнику, Калинівці, Гайсині та Козятині. Пацієнти перебувають у інфекційних відділеннях медзакладів. 

Станом на ранок у лікарнях області залишаються 144 пацієнти, 32 дорослих та 10 дітей вже виписали. Загалом лікарні області розгорнули майже 500 ліжок для пацієнтів з гепатитом А. Пацієнти, які перебувають у медичних закладах, отримують усю необхідну медичну допомогу. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ