Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Розпорядження Путіна не звільняє Росію від зобов'язань

Розпорядження Володимира Путіна №361-рп «Про намір Російської Федерації не стати учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду» не звільняє Росію від зобов'язань.

Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua повідомив юрист-міжнародник Сергій Саяпін.

«Навіть відмовившись від ратифікації Статуту, Росія не має міжнародно-правомірних підстав для відмови від співпраці із Судом у зв'язку зі злочинами, які можуть бути інкриміновані її громадянам у період з 13 вересня 2000 року по 16 листопада 2016 року», - сказав Саяпін.

Експерт пояснив, що розпорядження президента РФ в нинішніх обставинах важливе принаймні у двох сенсах.

По-перше, воно означає рішучість Росії не ратифікувати Римський статут відповідно до його статті 126. «Це означає, Росія не має наміру брати участь у роботі Асамблеї держав-учасників Римського статуту, робити фінансовий внесок у діяльність Суду, брати участь у формуванні його органів і так далі. Ці повноваження зарезервовано виключно для держав, які ратифікували Римський статут», - сказав він.

«На мій погляд, помилково вважати, що з моменту підписання Статуту від імені Російської Федерації 13 вересня 2000 року аж до видання зазначеного розпорядження 16 листопада 2016 року Росія була повністю вільна від будь-яких зобов'язань за Статутом», - додав він.

Саяпін повідомив, що стаття 18 Віденської конвенції про право міжнародних договорів зобов'язувала Росію з моменту підписання Римського статуту утримуватися від дій, які позбавляли б Статут його об'єкта і мети. Виходячи з її формулювання, йдеться саме про юридичне зобов'язання, а не про моральне чи політичне зобов'язання.

«Іншими словами, в період з 13 вересня 2000 року до 16 листопада 2016 року Росія була юридично зобов'язана не вчиняти дій, які могли б стати причинами або підставами для серйозних злочинів, що викликають стурбованість міжнародної спільноти, зазначених у Статуті (стаття 1 Статуту)», - сказав він.

Експерт нагадав, що у звіті прокурора МКС від 14 листопада 2016 року перераховано передбачувані злочини за міжнародним правом, що до вчинення яких у Криму і на Донбасі можуть бути причетні громадяни Російської Федерації. «З доповіді прокурора випливає висновок, що Росія потенційно порушила вказане зобов'язання за статтею 18 Віденської конвенції про право міжнародних договорів», - повідомив Саяпін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ