Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Розповіли про колекцію "Давнє декоративне дерево" з Національного музею у Львові

Збірка давнього українського сакрального мистецтва Національного музею у Львові, окрім іконопису, містить низку унікальних пам’яток, серед яких — декоративна різьба по дереву. Про це йдеться на Фейсбуці музею.
Царські врата. Друга половина XVIII ст.,с.Бобли, Волинська обл.

Ці предмети складають одну із збірок Національного музею у Львові — «Давнє декоративне дерево», що налічує нині 2142 одиниці збереження. Її формування розпочалося ще з перших років існування заснованого 1905 року митрополитом Андреєм Шептицьким Церковного музею. Хронологічні межі згаданої збірки охоплюють період від XVII до початку XX ст. Проте найцінніші пам’ятки походять з другої половини XVII та з XVIII ст., коли декоративна різьба по дереву сягнула найвищого розквіту. Українські сніцарі органічно і своєрідно поєднували панівні на той час у всій Європі стильові форми з національними традиціями, виявляючи тонке відчуття смаку й невичерпність творчої уяви.

Найвишуканішим було оздоблення центральної частини іконостасної стіни — царських врат. У збірці налічується більше 100 подібних пам’яток, серед них — вироби як високопрофесійних майстрів, так і самобутніх народних різьбярів, які надавали їм суто народного звучання. Із розквітом в Україні стилю бароко різьба еволюціонувала до пластичних, майже скульптурних форм. Царські врата кінця XVII — першої половини XVIII ст. відзначаються пишним декоративним оздобленням з натуралістично трактованих виноградних галузок, укритих буйними гронами, вазонів, квітів, переважно соняхів, розмаїтих плодів, акантового листя, корон тощо, а насамперед — силою і динамікою композиції.

Оригінальною іконографічною та декоративною новацією у царських вратах стала поява Ієсеєвого дерева — зображення лежачої постаті бородатого старця Ієсея, з тіла якого виростає виноградне дерево. Найдавніші й найкращі мистецькі пам’ятки вражають майстерно відтвореними скульптурними зображеннями царів та витонченою ажурною позолоченою різьбою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ