Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Ризики купівлі житла на первинному ринку

Ринок первинної нерухомості на сьогодні є надзичайно широким, що сприяє здоровій конкуренції між забудовниками. Однак, в той же час, не всі забудовники є добросовісними.

Для встановлення такого факту необхідно здійснювати комплексний аналіз наявних установчих та дозвільних документів, договору, який пропонується укласти, а також безпосередньої репутації компанії-забудовника.

Стосовно дозвільних та установчих документів, то Вам, як покупцю у точці продажу добросовісним забудовником має бути надано для ознайомлення:

- дозвільну документацію щодо можливості здійснення забудови;

- правовстановлюючі документи на земельну ділянку, де ведеться будівництво;

- установчі документи щодо компанії-генерального підрядника будівництва (забудовника).

Дану інформацію можна також перевірити у спеціалізованих єдиних державних реєстрах, які перебувають у вільному доступі.

Щодо репутації самого забудовника, то тут варто врахувати перш за все інформацію стосовно його реєстрації у реєстрі юридичних осіб, наявність будь яких судових спорів, перелік збудованих та зданих в експлуатацію об’єктів нерухомості.

В подальшому, варто провести належний правовий аналіз договору придбання майна, який пропонується до укладення. Так, компаніями пропонується декілька видів договорів, серед яких найбільш вживаними формами договорів є купівля-продаж майнових прав, договір про участь в житлово-будівельному кооперативі, попередній договір купівлі-продажу квартири.

При цьому, адвокати Юридичної ліги наполегливо не рекомендують укладати попередній договір купівлі-продажу квартири, адже існує ряд ризиків, серед яких:

- компанія-генеральний підрядник може банально не укласти основний договір купівлі-продажу квартири, адже жодних зобов’язань до його укладення попередній не містить;

- на одну і ту ж квартиру може бути підписано декілька попередніх договорів, адже жодних гарантій таким договором покупцю не надається, а також відсутня будь-яка державна реєстрація попередніх договорів, що дало б змогу облікувати продані та збудовані квартири на конкретному об’єкті.

АО «Юридична ліга» допоможе Вам уникнути небажаних ризиків, які виникають при купівлі квартири на первинному ринку та надасть весь спектр адвокатських послуг у сфері комплексного аналізу та безпосереднього супроводу при укладенні такого договору.

контактний телефон: +38 (096) 527 17 22


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ