Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що необхідно знати про збір за місця для паркування транспортних засобів

Збір за місця для паркування транспортних засобів: хто встановлює його ставки і впродовж якого часу треба сплатити збір.

В управлінні оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Львівській області інформують, що збір за місця для паркування транспортних засобів сплачують фізичні особи – підприємці, які згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках.

Перелік спеціальних земельних ділянок для здійснення такої діяльності затверджується рішенням сільської, селищної, міської ради про встановлення збору.

Базою оподаткування є площа земельної ділянки, відведена для паркування, а також площа комунальних гаражів, стоянок, паркінгів, які побудовані за рахунок коштів місцевого бюджету. Ставка збору та порядок сплати збору до бюджету встановлюються відповідною сільською, селищною, міською радою. 

Сума збору за місця для паркування транспортних засобів, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний квартал, сплачується щоквартально, у визначений для квартального звітного періоду строк, за місцезнаходженням об’єкта оподаткування. Платник збору, який має підрозділ без статусу юридичної особи, що провадить діяльність із забезпечення  паркування транспортних засобів на земельній ділянці не за місцем реєстрації такого платника збору, зобов’язаний зареєструвати такий підрозділ як платника збору у контролюючому органі за місцезнаходженням земельної ділянки. Базовий податковий період дорівнює календарному кварталу.

Податкові декларації збору подаються протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, сплатити податок необхідно впродовж 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного строку, передбаченого для подання декларації.

Довідково.

Упродовж 2023 року у Львівській області було укладено 33 договори з паркування із 28 фізичними особами– підприємцями. Від здійснення такої діяльності в місцеві бюджети Львівщини надійшло збору за місця для паркування транспортних засобів 2 млн 688, 2 тис. гривень. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ