Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Щоб змінити свій мікрорайон – жителям треба стати громадою», - луцька активістка Наталія Гуркіна

Відремонтувати двір, забезпечити свій мікрорайон громадським транспортом, побудувати собачу будку та провести спортивні змагання – усе це можна за співпраці громади, депутатів, поліції, церкви та бізнесу.

З власного досвіду громадська активістка, дитяча письменниця Наталія Гуркіна ділиться лайфхаками як можна залучати інвесторів, за яких умов вони відгукуються до співпраці та пояснює, чого вдається досягати, якщо активувати ресурс громади.

Зустріч лучан із активісткою та письменницею Наталією Гуркіною відбулася в «Open space Принципових» у Луцьк за адресою пр. Волі, 11.

Зі слів громадської активістки, часом, якщо звернутися з ініціативою до бізнесу щодо підтримання якогось проєкту – звучить відмова.

«Якщо ви захочете кудись звернутися, то, зазвичай, отримаєте відмову. Втім, увагу до себе таки можна привернути. Для цього потрібно мати за спиною яскравий результат роботи, і ви самі повинні бути готовими долучитися до реалізації тієї чи іншої ідеї, тоді вас підтримають. Для початку можна розпочати активну діяльність щодо проведення культурно-просвітницьких заходів. Далі можна братися за господарські справи.

Важливо докладати зусиль, щоб ваш мікрорайон перестав бути населенням, а став активною громадою. Тому можна починати із спортивних, просвітницьких, розважальних заходів. Обов'язково до цього процесу активно долучайте дітей. У нас були змагання з шахів, робили майстер-класи з виготовлення дідухів, ляльок-мотанок, проводили вересень-паті, нічні кінопокази, організовували «День гарбуза», як альтернативу Хелловіна, замовляли до дітей аніматорів, долучали до заходів церкву», - розповідає Наталія Гуркіна.

У приклад вона наводить ідею встановлення тенісних столів.

«Я оцінила, що неподалік є потужне підприємство, написала до них лис з проханням встановити у нас у дворі два столи. Враховуючи, що за ініціативи мешканців уже багато зробили на мікрорайоні ЛПЗ, вони до нас дослухалися й підтримали громаду. Пізніше ми налагодили контакти з дільничним поліцейським. Було, що він приходив до дітей грати з ними теніс», - ділиться досвідом спікерка.

Та додає, що, практично, будь-яку ідею можна реалізувати, якщо ефективно налагоджувати комунікацію.

«От поділюся ще одним цікавим прикладом спільної роботи: якось ми вирішили для безпритульних собак зробити будки. Так, знайшли спонсорів, які були готові дати кошти на матеріали. Нам лишалося їх зробити. Але це була не одна хатинка для собаки, тому треба було чимало рук та станки для роботи з деревом. Тому ми звернулися до нашого дільничного поліцейського, разом із ним пішли в училище, яке неподалік, і там попросили посприяти нам у роботі. Так, спільними зусиллями, ми зробили 17 будок», - пригадує активістка.

Щодо співпраці з місцевими депутатам, говорить Наталія Гуркіна, то, зазвичай, люди кажуть, що він повинен привозити пісок, купувати фарбу, робити освітлення, встановлювати дитячі майданчики.

«Тут варто міняти свої стереотипи й зрозуміти, що депутат – не корова, його не треба доїти. То ж, що робити з місцевим депутатом від вашого округу? Насправді, робота депутата полягає в комунікації мешканців мікрорайону та сприянні у вирішенні проблем людей. У нас був випадок, що забрали маршрутку, яка сполучували з одним із районів, де був басейн і наша мешканка мікрорайону ДПЗ щодня ходила до зупинки 4 км, щоб провести дитину до занять і привезти додому. Нам казали, що це не рентабельно, що такого не буде. Були круглі столи, перевізники казали чому не пустять маршрутку, а ми казали чому треба. Увесь цей час з нами працював депутат від округу.

Потім впродовж дня наші активісти цілий день їздили в маршрутці і записували скільки пасажирів у день їде, тоді знову зібралися за круглим столом і ми дали нові розрахунки. То власник транспорту був шокований, бо не знав скільки водії привласнюють щодня коштів. Тоді він на маршрут дав свою людину, яка з нами теж провела підрахунок. І так, впродовж року ми боролися-боролися і він нас пішов транспорт на мікрорайон Вересневе», - пояснює активістка.

Зі слів лучанки, жителі мікрорайону велику увагу приділяють спорту.

«Щодо популяризації спорту, то цьому приділяємо особливу увагу! Адже дітям потрібно давати альтернативу згубному та пасивному способу життя. Тому проводимо спортивні змагання, спортивні клуби проводили відкриті тренування, показові виступи.

Якось виникла ідея пограти у волейбол, відповідно, ми домовилися з одним зі спортивних закладів, які у конкретний день давали сітку для волейболу та м’яч і ми облаштовували майданчик для гри, долучаються усі, хто хоче, це цілком безплатно. Ще було, що до гри запросили чемпіонку світу з дзюдо, вона залюбки грала з малечею у волейбол. Тоді діти брали у неї автографи, усі були щасливі, позитивні емоції зашкалювали», - пригадує Наталія.

Та підсумовує, що сформувавши ініціативну групу з мешканців району, можна більшість жителів залучати до активного життя і зробити з усіх дружню, активну громаду.

Варто додати, що на території відкритого простору щодня відбуваються зустрічі з експертами різних галузей, де безплатно можна здобути нові знання та практичні порали в різних сферах життя.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ