Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Щороку у світі виявляють майже 214 тис. випадків захворювання на проказу

Щороку у світі виявляють майже 214 000 нових випадків захворювання на проказу, близько 60% з них — в Індії. Проте справжня кількість таких недужих значно більша, оскільки у багатьох людей хвороба не діагностована. Про це повідомляють у прес-службі Центру Громадського здоров’я України.
Фото: Центр громадського здоров’я України

Проказа (лепра, хвороба Гансена) — це інфекційне хронічне захворювання, спричинене кислотостійкою бактерією Mycobacterium leprae. Мікобактерію лепри відкрив норвезький лікар Ґергард Гансен у 1871 році. Тому цю бактерію ще називають паличкою Гансена.

Хвороба вражає передусім шкіру, периферичні нерви, слизову оболонку верхніх дихальних шляхів і очі. Лепра виліковна, і лікування на ранніх стадіях захворювання дає змогу уникнути інвалідності.

Зараження проказою найбільш імовірне внаслідок тривалого і досить тісного побутового контакту, передається від хворої людини до здорової найчастіше з виділеннями з носа (під час кашлю, чхання), а також контактним способом.
Зі 100 осіб лише у трьох розвиваються якісь ознаки, тобто хвороба не має великої заразності. Здорові люди, як правило, піддаються ризику лише в тому разі, коли в них порушено імунний статус.

Хвороба розвивається поступово. У деяких пацієнтів можливі підвищення температури тіла, слабкість, біль у суглобах, у інших — гарячка відсутня, наявні анемія, слабкість, сонливість. За всіх форм лепри на ранній стадії з’являються шкірні зміни.

Травми і вторинні інфекції призводять до деформації кисті, втрати пальців і дистальних відділів кінцівок, можуть розвиватися сліпота, амілоїдоз. Хворі, які не отримали специфічне лікування, стають інвалідами.

Вакцини проти лепри не існує.

Для лікування від прокази застосовують протимікробні препарати. Також можуть знадобитися консультації ортопеда, офтальмолога, невропатолога, фізіотерапевта. Мультимедикаментозна терапія безкоштовна, має мало побічних реакцій і низьку частоту рецидивів.

У багатьох країнах визнали недоцільність ізоляції всіх пацієнтів до лепрозоріїв — більшість лікується амбулаторно. Регулярне обстеження контактних осіб та виявлення хвороби на ранніх стадіях ефективніше за хіміопрофілактику. Отож, рання діагностика та багатопрепаратна терапія є найефективнішим способом запобігти інвалідизації, а також подальшому передаванню інфекції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ