Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Штучний інтелект проти COVID-19: діагностування чи робота на випередження?

До початку пандемії COVID-19 штучний інтелект (ШІ) застосовувався переважно у сфері маркетингу та безпеки. Але з появою в грудні 2019 року нової загрози людству всі його можливості були покликані на боротьбу з поширенням коронавірусу та пошук засобів проти нього.

Сьогодні адаптовані під нові виклики розробки й проекти із застосуванням штучного інтелекту грають величезну роль у профілактиці та виявленні хворих на COVID-19. Розробляють нові методики діагностування та вакцини. А також прогнозують і допомагають уникнути поширення інфекції, моделюють наслідки для економіки, роблять догляд за пацієнтами безпечним для лікарів та виконують багато інших надважливих завдань.

В цій статті ми зібрали найважливіші рішення, які пов’язані із застосуванням штучного інтелекту проти COVID-19.

Попередження захворювання та медична допомога

Важливу роль у попередженні подальшого поширення коронавірусу грає своєчасне виявлення уражених вірусом. Проте як це зробити в публічних місцях або у швидкому, великому потоці людей?

У Китаї, який відрізняється особливо високим розвитком технологій штучного інтелекту та систем безпеки, ще на початку пандемії COVID-19 були здійснені перші спроби застосування систем відеонагляду та контролю доступу, адаптованих для виявлення у великому скупченні людей тих, у кого підвищена температура.

Зараз вуличні системи IP відеоспостереження модернізують шляхом заміни існуючих відеокамер на розумні камери відеоспостереження з тепловізорами. Уряди різних країн та бізнес-сектор витрачає чималі суми на закупівлю тепловізійного обладнання та розширення каналів передачі данних.

На ринок України та світу досить швидко вийшли інтелектуальні системи, які миттєво сканують людей у потоці, вимірюючи температуру їхніх тіл у полі зору камери з точністю до десятих градуса. Переваг у даних систем багато. Зокрема, це попереднє дистанційне виявлення потенційно хворих із досить високою точністю. Що сприяє зниженню ризиків передачі «ковіду» при особистому контакті.

Системи моніторингу та контролю на основі інтегрованого штучного інтелекту дозволяють отримувати максимум корисної інформації для боротьби з пандемією. Вони здатні до глибокої ідентифікації сцен і об’єктів, самонавчання доцільним реакціям на нестандартні ситуації, аналізу великих об’ємів даних за безліччю критеріїв та до миттєвого пошуку потрібної інформації по доступним інформаційним базам (наприклад, базам закладів медицини та правоохоронних органів).

Сучасний штучний інтелект в теплографічних системах моніторингу забезпечує ідентифікацію потенційно хворих, навіть якщо вони у засобах індивідуального захисту (масках). Дає змогу відслідкувати їхнє подальше переміщення, контакти, а також дотримання карантинних норм.

При цьому штучний інтелект миттєво опрацьовує величезні масиви даних для пошуку потрібної події, ознаки, людини чи іншого об’єкта. А потім робить точну вибірку потрібної інформації для оператора системи за певними критеріями.

Безпечний контроль доступу

З появою загрози зараження через поверхні, яких нещодавно торкався хворий на COVID-19, на заміну контактним методам ідентифікації особистості та авторизації виходять безконтактні. Зокрема в системах безпеки, контролю та управління доступу на різні об’єкти.

Для цього технологічні компанії-виробники пропонують широкий ряд систем ідентифікації осіб за широким спектром зовнішніх ознак, в основному біометричних.

В цій сфері штучний інтелект застосовується вже досить давно й продуктивно. Але раніше такі рішення були орієнтовані, в першу чергу, на протидію злочинності та задоволення внутрішніх безпекових потреб організацій.

Сьогодні ж, у поєднанні з новими рішеннями для дистанційної діагностики, відео-моніторингу, медичними базами даних та глибокою аналітикою, ШІ дає змогу комплексно підійти до протидії поширенню коронавірусу кожним окремим носієм.

Дистанційне обслуговування та адміністрування

Після введення основних карантинних норм та обмежень з’явилася потреба налагодити ефективне дистанційне обслуговування, доставку й передачу вантажів із дотриманням соціального дистанціювання та сповіщення населення.

Сьогодні в розвинених державах світу цим займаються безпілотники та роботи зі штучним інтелектом. Вони доставляють продукти харчування, ліки, витратні матеріали. Причому, не лише людям на карантині, але й медичним закладам.

Роботизація сфери медицини дозволила знизити ризики передачі коронавірусу від пацієнта лікарю і між пацієнтами медичних закладів. Роботи задіяні у виконанні багатьох лікарських завдань. Приміром, стерилізації медичних приладів та інструментів, обслуговуванні хворих на госпіталізації, санітарній обробці, тощо.

Системи відеоспостереження та сучасна відеоаналітика навчилися успішно керувати соціальним дистанціюванням. Відстежувати людей на входах і виходах до будівлі, рахувати їх кількість та надавати доступ до приміщення, контролювати наявність на обличчі засобів безпеки (маски та окуляри), попереджати про скупчення людей в одному місці та інформувати про порушення безпечної дистанції та багато іншого.

Телемедицина із застосуванням технологій штучного інтелекту сьогодні отримала «друге дихання». Дозволяючи не лише оперативно, але й точно та безпечно надавати медичну допомогу ураженим коронавірусом.

Дослідження природи коронавірусу та пошук шляхів подолання пандемії

Навесні 2020 року Білий дім (США) розпочав проект співробітництва з IT компаніями та вченими, з метою зробити всі дослідження коронавірусу доступними для розробників штучного інтелекту та їхніх алгоритмів.

На штучний інтелект покладається велика надія, адже саме ці технології здатні в максимально короткі строки отримати відповіді на найважливіші питання спеціалістів у сфері медицини та охорони здоров’я. Що стає можливим завдяки перехресному дослідженню та пошуку серед шаблонів за допомогою певних алгоритмів.

Вони допомагають розробити нові підходи в лікуванні та виявити чинники, які зменшують чи стимулюють поширення пандемії коронавірусу. Приміром, ШІ акцентує увагу дослідників на чинниках, які відображаються тим чи іншим чином на здоров’ї людини. І таких прикладів багато.

Штучний інтелект в прогнозуванні поширення COVID-19

Ще один напрямок роботи штучного інтелекту, який став одним із головних сьогодні. В ньому беруть активну участь технологічні світові лідери – Alibaba, Baidu, Huawei, багато інших.

Співпрацюючи з медичними компаніями та виробниками інтелектуального обладнання для моніторингу середовища, контролю доступу й безпеки, вони прискорюють відслідковування чинників, які сприяють поширенню інфекції або навпаки, зупиняють пандемію в різних регіонах світу. Для цього збирається та аналізується інформація не лише від епідеміологів та дослідників, але й із преси, соцмереж, документів урядів та місцевих самоврядувань.

Подальша систематизація зібраних даних за допомогою ШІ допоможе краще зрозуміти причини та шляхи розповсюдження захворювань. А відтак, будувати ефективні бар’єри не лише для боротьби з коронавірусом, а й імовірних епідемій майбутнього.

Яскравий приклад – це система, яку розробили на базі штучного інтелекту BlueDot. Програмне забезпечення цього канадського стартапу розроблено для виявлення та боротьби з ризиками спалахів епідемій.

Досвід використання системи довів, що ПЗ BlueDot здатне збирати необхідну і достатню інформацію про загрозу епідемії та донести її за короткий термін часу до Центрів контролю та профілактики захворювань, в тому числі і до Всесвітньої організації охорони здоров’я. Адже саме BlueDot попередила про спалах у Китаї вірусної пневмонії, викликаної новим коронавірусом, ще за тиждень до перших офіційних повідомлень від ВООЗ та уряду США.

Джерело новин: https://klaster.ua/

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ