Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Шведський суд став на бік Росії у справі ЮКОСа, - ЗМІ

Апеляційний суд Швеції прийшов до висновку, що Стокгольмський арбітражний суд не мав компетенції виносити рішення про стягнення з Росії компенсації за експропріацію компанії "ЮКОС". Про це повідомляє російська служба ВВС.

Позов проти Росії подали іспанські фонди - власники американських депозитарних розписок на акції компанії - Renta 4, Ahorro Corporacion Emergentes, Quasar de Valors.

У 2012 році арбітражний суд Стокгольма зобов'язав російський уряд компенсувати їм втрати, які вони понесли в результаті націоналізації нафтової компанії ЮКОС.

Сума компенсації, присуджена інвесторам, склала 2,7 млн доларів. Розмір збитку розраховувався із загальної вартості ЮКОСа при націоналізації в 60 млрд доларів.

Арбітражний суд вирішив, що податкові претензії були "приводом для захоплення активів ЮКОСа і передачі їх "Роснефти", а "мета Росії - не законно зібрати податки, а експропріювати компанію". Суд визнав провину російського уряду в навмисному банкрутстві ЮКОСа, в результаті якого переважну частину активів отримали державні "Газпром" і "Роснефть".

Нинішнє рішення суду, що скасувало рішення арбітражу, ґрунтується на тлумаченні радянсько-іспанської угоди про захист інвестицій. Російські ЗМІ зазначають, що на рішення Стокгольмського арбітражу посилався Гаазький суд, який у 2014 році присудив колишнім акціонерам "ЮКОСа" 50 мільярдів доларів.

Гаазький суд розглядав цю справу майже 10 років. Міністерство фінансів Росії не погодилося з висновками інстанції і повідомило про подання скарги на рішення суду.

З тих пір Росія відмовляється виплачувати компенсацію, незважаючи на те, що апеляція на рішення Міжнародного арбітражного суду неможлива, а за кожну добу невиплати на Росію накладається штраф.

Європейська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ