Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні день літнього сонцестояння

У році два сонцестояння - зимове та літнє. Про це йдеться у повідомленні на Фейсбуці State Museum of Natural History (Lviv).

У середніх широтах протягом року, навесні й на початку літа, Сонце щодня підіймається усе вище над обрієм, а в момент літнього сонцестояння - зупиняється і змінює свій рух на зворотний. Потім воно щодня опускається усе нижче та у момент зимового сонцестояння, знову змінює свій рух на зворотний і починає підійматися.

Сонцестояння - момент часу, коли центр Сонця проходить або через найпівнічнішу точку екліптики, що має схилення +23° 27' (точка літнього сонцестояння), або через найпівденнішу її точку, що має схилення -23° 27' (точка зимового сонцестояння). У день літнього сонцестояння - 21 червня (20 у високосний рік) спостерігається найкоротша ніч та, відповідно, найдовший день. На широті Києва ніч з 21 на 22 червня триває 7 годин 46 хвилин 40 секунд, на північ скорочується, на південь - зростає. На екваторі ніч триває 12 годин 00 хвилин 08 секунд, на північному полярному колі (широта 66°33′44″) - дорівнює нулю.

Упродовж кількох днів сонцестояння Сонце майже не змінює схилення, звідси й походить сама назва "сонцестояння".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ