Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сьогодні відбувається суд над Петром Порошенком: що відомо

Сьогодні, 17 січня, приблизно о 9-тій ранку до аеропорту “Київ” (Жуляни) рейсом “Варшава-Київ” прибув п’ятий президент, народний депутат Петро Порошенко.
Петро Порошенко у Львові біля пам’ятника Шевченкові. Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Зранку біля аеропорту зібралися прихильники п’ятого президента, щоб підтримати його.

Радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сапьян сьогодні під час брифінгу заявила, що співробітники Бюро у приміщенні аеропорту намагались вручити Петру Порошенку, процесуальні документи, а саме - повістку про виклик на 11:00 17 січня до Печерського суду для розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу, копію клопотання з доданими матеріалами, та надати можливість добровільно з’явитись до суду.

З її слів, Порошенко “відмовився від процесуальних документів, ігнорував законні вимоги слідчого”. Однак під час виступу в аеропорту Порошенко, що прямо звідти прямує до суду. Водночас, мітингувальники зібралися біля суду під символікою політичної сили Порошенка та з прапорами України. Також мітингувальники принесли із собою шини та бочки.

Порошенку повідомили про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій. П’ятого президента України викликали 23 грудня до ДБР, проте він перебував за кордоном.

“У вересні-листопаді 2021 року у даному проваджені вже повідомлено про підозру народному депутату Віктору Медведчуку, бізнесмену Сергію Козярі та колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину... Досудовим розслідуванням встановлено, що особи-фігуранти вищезгаданого провадження діяли за попередньою змовою та сприяли діяльності терорганізації, вчиняючи умисні дії на шкоду територіальної цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній та економчній безпеці України”, - сказала Сапьян під час сьогоднішнього брифінгу.

Сапьян нагадала, що ДБР розслідує провадження за ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (Фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (Державна зрада), та ч. 1 ст. 258-3 (Створення террористичної організації) ККУ.

Вона додала, що 20 грудня 2021 року у цьому кримінальному провадженні п’ятому президенту України, народному депутату Петру Порошенку повідомлено про підозру.

Так, з її слів, за даними слідства, у жовтні 2014 року представники вищого політичного керівництва Російської Федерації вирішили залучити до підривної діяльності проти України Медведчука Віктора Володимировича, який впродовж тривалого часу мав особисті тісні зв’язки з вищим політичним керівництвом як України, так і РФ.

Повідомляється, що Медведчук "досяг домовленності з Петром Порошенком, який як президент України мав необхідні можливості адмінвпливу на вертикалі виконавчої та законодавчої влади“.

Так, у ДБР зазначили, у серпні-жовтні 2014 року урядом України та відповідними ДП вживались заходи, спрямовані на диверсифікацію джерел постачання вугілля.

На початку судового засідання адвокат Ігор Головань заявив, що не вважає свого підзахисного Порошенка підозрюваним, оскільки він, на думку захисту, не був повідомленим про підозру у належний спосіб.

Також адвокат попросив оголосити перерву у судовому засіданні, оскільки захист не знайомий з клопотаннями прокуратури про обрання запобіжного заходу та іншими процесуальними документами.

Крім того, Головань повідомив, що влада незаконно призначила Порошенку адвоката з Бюро невідкладної правової допомоги і таким чином, на думку захисту, створила своєрідну провокацію.

У зв'язку з цим Порошенко заявив, що звернеться до правоохоронних органів для розслідування цього факту.

"Влада зробила спробу предоставити мені безкоштовного адвоката. Я буду звертатися до правоохоронних органів розслідувати цю провокацію", – сказав він.

Після цього адвокат з Бюро невідкладної правової допомоги залишив судове засідання. З 14:00 засідання продовжилося.

У Державному бюро розслідувань заявили, що не залучали адвоката безоплатної вторинної правової допомоги для Порошенка.

Наразі Офіс Генерального прокурора клопоче про застосування до п’ятого президента України, нардепа Петра Порошенка запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

Так, прокурор під час засідання у Печерському райсуді столиці зачитав клопотання про застосування до Порошенка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 1 млрд грн застави.

Прокурор додав, що при внесенні застави на Порошенка будуть покладені наступні обов’язки: прибувати за кожною вимогою до органу досудового розслідування, суду, не відлучатися без дозволу за межі Києва та Київщини, повідомляти про зміну свого місця проживання та місця роботи, здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ